Palmer: Srbija sama da odluči da li će premjestiti ambasadu u Jerusalim

0

Amerika neće pritiskati, već ohrabruje Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, izjavio je američki specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer, ali je dodao da smatra da je puna normalizacija odnosa dvije strane ”hitna stvar”.

Palmer je u intervjuu za N1 na pitanje da li administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena ima neki rok za postizanje sporazuma Beograda i Prištine ili će pregovori moći da traju koliko to bude bilo potrebno, Palmer je rekao da ne vjeruje da postoji rok, ali i da ”smatra da je stvar hitna”.

”Mi bismo voljeli da se strane obavežu da će krenuti ka rešavanju ovog pitanja, punoj normalizaciji, što je prije moguće. Vrijeme nije na našoj strani. Što duže budemo čekali to će biti teže i svi izazovi će biti komlikovaniji”, rekao je Palmer.

Na pitanje o obavezi koju je Srbija preuzela Vašingtonskim sporazumom – da će preseliti svoju ambasadu u Izraelu u Jerusalim, a na čemu je insistriao bivši predsjednik SAD Donald Tramp, Palmer je u intervjuu za N1 rekao da Srbija može sama da odluči gdje će joj biti ambasada.

Ranije danas, nekadašnji ambasador Srbije u Berlinu i Londonu Ognjen Pribićević rekao je da nije realno očekivati pomak u pregovorima Beograda i Prištine ove godine.

Sama činjenica da se dijalog nastavlja je dobra, ali mislim da nije realno previše očekivati od ovog sada dijaloga – rekao je Pribićević za N1.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.