Paja Velimirović: Katnić mi je naredio da bacim oružje u jezero

0

Svjedok Mirko Paja Velimirović promijenio je svoj iskaz koji je ranije dao pred Višim sudom i danas je po prvi put ispričao da je on nekog Šiptara na Kosovu i Metohiji (identitet nije saopštio) kupio oružje, po nalogu Saše Sinđelića. Taj detalj, kao i još neke veoma bitne činjenice, koje ranije nije pominjao, Velimirović je saopštio danas, tokom svjedočenja.Prećutao je na današnjem svjedočenju da je sve radio po nalogu Milivoja Katnića, što je ranije eksplicitno tvrdio. Velimirović je ispričao i da je oružje koje je kupio rasklopio i bacio u jezero Gazivode.
On je objasnio svoju ulogu u slučaju i istakao da mu je žao što je sve prijavio crnogorskim nadležnim organima jer, iako mu je glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić, kako kaže, obećao da će mu “sačuvati glavu” ukoliko on pomogne tužilaštvu, na kraju “vidio kako mu pomaže”.
On je objasnio šta se sve dešavalo od momenta kad je pristao da bude dio plana, preko uništavanja oružja po nalogu Katnića pa sve do hapšenja u Podgorici.
Velimirović, kog je angažovao Sinđelić, bio zadužen za nabavku oružja koje je našao kod izvjesnog Šiptara. Cijena jedne puške je 450 eura, i još euro po metku.
“Sam sam razmišljao… Da odustanem, nijesam smio. Oružje je velika stvar, a povjerenje je dao meni da radim. Nijesam htio da ga prijavim srpskoj policiji jer nijesam znao ima li koga tamo. Npr. vozio je kola iako je popio tri piva. 12. oktobra sam došao u crnogorsku policiju. Sve sam ispričao o planu, o upadu u Skupštinu… Rekao mi je da će da me pošalje kod čovjeka iznad sebe. Iz te policije negdje su me odveli. U tu prostoriju je došao glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić. On mi je rekao da slobodno mogu sve da mu kažem i sad mi je žao što sam to uradio. Katnić mi je rekao ‘Ti nama pomogni, mi ćemo tebi, sačuvaćemo ti glavu.'Vidim kako mi je sačuvao. On mi je rekao da ću biti pod nadzorom. Kupi oružje, rasklopi i baci u jamu. Ja sam rekao da nema jame, ali da ima jezero. Vratio sam se i sreo sam se sa Sinđelićem 13. u Raškoj. Njemu sam rekao da sam 12. oktobra uzeo kuću u Podgorici gdje ću da smjestim oružje, ali i još kuća gdje ćemo ljude da smjestimo. Sinđelić mi je rekao da je to odlično. On mi je dao 16.000 eura, i onda mi je dodao još 15.000 eura. Sjedjeli smo u restoranu Breza u Raškoj. On je otišao u Srbiju, a ja u Zubin Potok”, objasnio je Velimirović.
On je tog dana u 13 časova imao sastanak sa čovjekom od kog je kupio oružje.
“Zatim sam otišao na jezero, uzeo čamac i nekih kilometa uzvodno od brane gdje je Gazivoda, ja sam to oružje rasklopio i bacio sve. Municiju sam prosipao po jezeru. Sve sam rasturio, vratio se i morao odmah da idem za Crnu Goru jer sam Sinđeliću rekao da to oružje treba da prenesem. Kad sam stigao, javio sam se tužilaštvu. Sinđelić mi je rekao da moram da slikam oružje. Tužilaštvo je našlo neku kuću. Tu sam slikao i poslao Sinđeliću i vratio se nazad jer mi je rekao da imam sljedeće obaveze”,ispričao je između ostalog Velimirović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.