Paf-paf pa skuplja i voda: Podgorički Vodovod povećao cijene da bi uvećao plate zaposlenima

0

Privredno društvo Vodovod i kanalizacija d.o.o. Podgorica od 1. januara 2024.  godine primjenjuje novi cjenovnik usluga. Ovo preduzeće je prepoznato po velikom broju zaposlenih, uglavnom kako se to kolokvijalno kaže: „partijskih uhljeba“.

Naime, Vodovod od povećanja cijena očekuje prihod od 750.000 evra, a koji će se naravno korisiti za isplatu uvećanih zarada zaposlenima, kojih trenutno ima oko 560.

Predsjednik Odbora direktora Vodovoda Mirko Vukčević saopštio je da prihod, koji će podgorički Vodovod ostvariti po osnovu uvećanih računa za utrošenu vodu, neće donijeti veliki benefit preduzeću, jer će ga „pojesti“ povećanje plata po osnovu Granskog kolektivnog ugovora za stambeno-komunalnu djelatnost.

Januarski računi za utrošenu vodu uvećani su za pet odsto što je u prosjeku oko 40 centi, dok su za privatna lica računi umanjeni za oko 23 odsto što je u prosjeku 9,10 evra.

„Radi se o metodologiji obračuna na koju smo obavezni kao komunalno preduzeće prema Regulatornoj agenciji za energetiku. Ide se ka tome da se u narednim godinama izjednače računi za pravna i fizička lica. Vodovod nema uticaja na to, ali mora da reaguje prema Agenciji. Po osnovu povećanja cijena vode očekuje se prihod od oko 750.000 evra. Međutim, to povećanje neće donijeti veliki benefit preduzeću da bi se eliminisali dugovi koji su nastali u proteklom periodu. Prihod će značajno koristiti, ali je problem što se od januara isplaćuju plate prema novom Granskom kolektivnom ugovoru za komunalnu privredu koje su znatno uvećane, tako da će negdje taj benefit koji imamo od povećanja računa „pojesti“ povećanje plata”, rekao je Vukčević.

On kaže i da su gubici na vodovodnoj mreži najveći problem Vodovoda, ali ostaje nejasno kako to da armija od oko 560 zaposlenih nije bila u stanju da osmisli način da se ti gubici smanje.

Vukčević ipak ističe da je završena sistematitzacija radnih mjesta te da je poslata Sekretarijatu za komunalne poslove na saglasnost.

“Očekujemo brzo odgovor od Sekretarijata. Trenutno u preduzeću oko 560 radnika. Naše mišljenje je da je broj zaposlenih izuzetno visok s obzirom na mjesečne obaveze za plate i redovno funkcionisanje preduzeća. Međutim, deficitarni smo sa inženjerskim kadrom kao što su elektro i mašinski inženjeri, a prenatrpani sa administracijom. Menadžmet je uspio da smanji ogroman broj direktora i rukovodilaca kojih je, kako je ranije saopštio bivši zamjenik gradonačelnice, bilo oko 85. Mislim da će u novoj sistematizaciji to biti značajno smanjenje”, navodi Vukčević.

Novi menadžment bi trebalo da se pozabavi onima koji imaju dugovanja prema Vodovodu, ali takođe se treba utvrditi čiji je propust činjenica da neka pravna lica godinama nisu plaćala račune za vodu.

„Apelujem na građane da regulišu dugove kako ne bi stvarali dodatne troškove javnih izvršitelja. Vodovod nudi povoljnost isplate zaostalih dugova na 24 rate tako da je to mnogo jednostavnije rješenje nego da plaćaju sudske troškove”, naveo je Vukčević, ali nije pojasnio da li Vodovod pravi strategiju kako da minimizira broj neplatiša ili neurednih platiša.

Stanovnici Podgorice očekuju da će menadžment Vodovoda u najkraćem mogućem roku iznaći način da smanji gubitke na mreži, ali i broj zaposlenih, te da unaprijedi usluge i modernizuje svoju infrastrukturu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.