Ozbiljan udarac: “Kavčani” ostali i bez kokaina i bez vođe

0

Kavački klan pretrpio je najozbiljniji udarac od kada se 2014. odvojio od svojih dotadašnjih partnera iz sada suprotstavljenog škaljarskog klana. Kako se pretpostavlja, upravo je ovaj klan organizovao prebacivanje skoro 20 tona kokaina, koji su nedavno otkriveni na brodu MSC “Gajan” u Filadelfiji, kao i droge koja je zaplijenjena na školskom brodu “Jadran” u Tivtu. Istovremeno, hapšenjem Vojina Stupara klan je ostao i bez jednog od najuticajnijih vođa grupe.

Vojin Stupar uhapšen je 3. juna u Kotoru kada je policija upala u njegovu kuću i pronašla pancir, mobilne kartice, dva telefona i novac. Stuparu se, međutim, na teret stavljaju mnogo ozbiljnija djela, za koja mu preti dugogodišnja robija: stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćeno držanje i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljeno držanje oružja.

Istovremeno, policija je pretresla i stan navodnog šefa kavačke grupe Slobodana Kašćelana, koji se već mjesecima nalazi u istražnom zatvoru nakon što je posle hapšenja u Češkoj izručen Crnoj Gori.

Stupar je u poslednje vrijeme, nakon hapšenja Kašćelana, važio za najuticajnijeg vođu kavačkog klana u Crnoj Gori. Tu poziciju imao je kao zet Igora Božovića, koji uz Radoja Zvicera i Kašćelana vodi glavnu riječ u ovoj kotorskoj grupi. Budući da su Božović i Zvicer u bjekstvu van Crne Gore, a Kašćelan u pritvoru, Vojin Stupar je bio glavni operativac na terenu u Crnoj Gori.

Stupar se, prema podacima tužilaštva, sumnjiči za organizovanje šverca 60 kilograma kokaina koji je 19. aprila zaplijenjen na brodu “Jadran” u Tivtu. Vrijednost narkotika procijenjena je na pet miliona evra, a dokazi među kojima su i razgovori pribavljeni tokom tajnog nadzora ukazuju na to da je Stupar vođa kriminalne grupe koja je pokušala šverc kokaina.

Nakon otkrivenog narko-tovara na brodu “Jadran” koji je tog dana trebalo da krene na krstarenje Mediteranom, ranije su uhapšeni podoficir Vojske Crne Gore Duško Radenović, Radomir Osmajić iz Tivta i stariji vodnik Miloš Kulić. Za vođe ove kriminalne grupe specijalno tužilaštvo je označilo Vladimira Rašića i Dejana Rovčanina, koji su u bjekstvu.

Uhapšeni Radenović i Osmajić označeni su kao članovi grupe, dok je Kulić u postupku dobio status svjedoka saradnika. Taj status Kulić je dobio nakon što je policiji ispričao da je 50 kilograma kokaina na plovilo unio njegov kolega Duško Radenović, kao i da su sa tovarom droge na “Jadran” donijeta i dva pištolja.

Istovremeno, crnogorska policija uključena je i u istragu najveće zaplene kokaina u Americi – 18 tona kokaina na brodu „MSC Gajan”, koji je zaustavljen i pretresen u Filadelfiji. I ovaj transport, kako se sumnja, izveden je u organizaciji kavačkog klana. Da li je kavački klan bio organizator cjelokupne količine kokaina ili samo dela, za sada je predmet istrage.

Inače, kokain je bio spakovan u 15.000 “cigli” i sakriven u zidovima kontejnera koje je teretnjak prenosio. Droga je na teretnjaku završila tako što je tokom noći 14 manjih čamaca prilazilo brodu, a sa njih su bacani paketi sa drogom u mrežu.

Prema do sada prikupljenim podacima, cjelokupan tovar trebalo je da stigne u Evropu, gde bi ga naručioci podijelili i dalje transportovali do krajnjih odredišta. Prema planu putovanja, sledeće stanice broda „MSC Gajan” bile su Holandija i Francuska.

Ranjen u pucnjavi

Vojin Stupar u javnosti je postao poznat prije tri godine kada je na njega pucao vođa škaljarskog klana Jovan Vukotić.
Prema podacima tužilaštva, Vukotić je 27. marta 2016. u društvu Milića Minje Šakovića i Igora Dedovića u kotorskom naselju Rakite automobilom BMW preprečio put “sitroenu C3” u kom su bili Stupar i Miloš Radonjić i pokušao da ih ubije. Pištolj je navodno prvi potegao i zapucao Jovan Vukotić. Vukotić je tada navodno izašao iz vozila i pucao iz “škorpiona” sa prigušivačem. Ispalio je više hitaca u pravcu Radonjića, koji je sjedeo na mjestu suvozača, nakon čega su i Radonjić i Stupar uspjeli da izađu iz vozila. Kada su krenuli da bježe, u njihovom pravcu zapucali su i Vukotić, Dedović i Šaković.

Zaplena u Čileu

Policija u Čileu, u gradu Vinja del Mar, zaplijenila je više od 100 kilograma kokaina na brodu na kojem se nalazilo pet pomoraca iz Crne Gore, koji su u kućnom pritvoru do okončanja istrage, o čemu je Borba prva pisala. Dvojica pomoraca su iz Herceg Novog, a trojica iz Bara. Brod inostrane kompanije trebalo je da isplovi iz luke u tom gradu ka Evropi, a prva destinacija mu je bila Španija.

Ispituje se da li ova isporuka ima veze sa zaplenom 18 tona kokaina u SAD, sa kojom su takođe povezani crnogorski pomorci.

(Ekspres)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.