Ovjera zdravstvenenih knjižica ukida se od danas

0

Osiguranici Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore od danas neće više ovjeravati knjižice po starom, već će sistem na osnovu podataka iz Poreske uprave i MUP-a vršiti automatsku ovjeru ili validaciju zdravstvene knjižice, saopštio je portparol Fonda Amer Ramusović.

Kako je dodao, na isti način vršiće se i ukidanje njene validnosti.

“Takođe u svim ustanovama u zdravstvenom sistemu uvešće se automatske kontrole validnosti. Pored toga osiguranik će u svakom tenutku moći utvrditi status osiguranja, putem novog razvijenog servisa eOsiguranje, na portalu i mobilnim aplikacijama eZdravlje. Dakle, Fond za zdravstveno osiguranje je u prethodnom periodu preduzeo niz aktivnosti u cilju realizacije projekta ukidanja ovjere zdravstvene knjižice u filijalama i područnim jedinicama Fonda. Naime, nadogradnjom Integralnog informacionog sistema zdravstva i njegovom punom integracijom sa nadležnim registrima u državi, stvorili su se uslovi da se ovaj proces automatizuje, odnosno da se uvede novi koncept, tzv. elektronske validnosti”, objasnio je Ramusović.

Kako je istakao, na ovaj način Fond za zdravstveno osiguranje nastavlja sa razvojem elektronskih servisa za građane i svoje osiguranike.

“Novi servis pružaće mogućnost uvida u status zdravstvene knjižice (VALIDNA/NEVALIDNA), putem javne mreže, preko računara i pametnih uređaja na portalu eZdravlje (ezdravlje.me) i mobilnim aplikacijama. Ovo u skladu sa ukidanjem postojećeg načina ovjere zdravstvenih knjižica, kako bi osiguranici mogli provjeriti status osiguranja, odnosno kako bi se izbjegli dalji problemi prilikom ostvarivanja zdravstvene zaštite u sistemu zdravstva, u čijim će se svim djelovima (institucijama i ustanovama), automatski kroz informacioni sistem, provjeravati validnost zdravstvene knjižice”, naglasio je portparol Fonda za zdravstveno osiguranje.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.