Ovdje vidite lepu djevojku? Tako je mislilo i 19.000 drugih

0

U pitanju je korisnik pod imenom “@azusagakuyuki” koji je svoje pratioce uspeo da “ubjedi” da je riječ o djevojci koja je ljubitelj motocikala. Međutim, u stvarnosti to je 50-godišnji Japanac koji se zove Zongu, a pomoću deepfake tehnologije stvorio je lažnu osobu, prenosi BBC.

To čak nije nikakva tajna – on je sam priznao da je profil lažan tokom jedne večernje emisije na japanskoj televiziji, objasnivši da je koristio FaceApp i druge alate za uređivanje kako bi stvorio svoj lažni alter ego u obliku zgodne i mlade djevojke.

Zonggu je pojasnio kako ga na Twitteru, dok je imao normalan profil, niko nije shvatao ozbiljno, niti je bilo ko čitao njegove objave.

“Niko ne želi da čita o tome kako običan sredovečni muškarac održava svoj motocikl i objavljuje fotografije na svom profilu”, rekao je Zongu gostujući na Nippon Television Networku.

Onda se okrenuo tehnologiji, tačnije FaceAppu, kako bi promijenio svoj izgled, prenosi Zimo.

“Prvo sam samo isprobavao i ispalo je prilično lijepo. Sad dobijam i po 1000 lajkova, a prije je obično to bilo ispod 10”, kaže, dodajući da se onda “zanio” i pokušao da napravi svoj alter ego još ljepšim.

Javno priznanje na televiziji, međutim, uopšte nije naštetilo Zongu. U vrijeme priznanja, imao je oko 19.000 pratilaca na Twitteru, a od kako je priznao sve, ima ih još više – oko 24.000.

Izvor: B92

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.