Otvoreno pismo urednika Borbe: Novinarsko pero se ne može vezati lisicama, sloboda se ne može uhapsiti!

Otvoreno pismo urednika Borbe: Novinarsko pero se ne može vezati lisicama, sloboda se ne može uhapsiti!

piše: Dražen Živković, urednik portala Borba

Stavljanje lisica na ruke nezavisnim novinarima je poslednji čin u trodecenijskoj drami odlazećeg režima i znak da su pravo i pravda u Crnoj Goru u samrtnom ropcu.

Jasno je, ako neznavenih uopšte ima, da je lov na Borbu i IN4S, odnosno mene i Gojka Raičevića krenuo onog momenta kada je otpravnica poslova u Ambasadi SAD-a Džudi Kuo uperila prst u nas dvojicu, kao i u pomenuta dva medija. To je bio signal da krene udružena i sinhronizovana akcija, u kojoj, nažalost, učestvuju razne strukture.

Zadatak i namjera su jasni. Po svaku cijenu treba zaustaviti IN4S i Borbu i neutralisati nas sa medijskog neba u susret predstojećim izborima i popisu stanovništva. Međutim, očigledno je da taj naum teško može da im sada prođe, jer to zaista postaje nemoguća misija. Iako su sve do tančina isplanirali, nijesu računali na jednu malu sitnicu-narod. Jer, Borba i IN4S su među najčitanijim medijima, ne samo u Crnoj Gori, nego i u regionu.

Što se tiče samog čina hapšenja, jasno je da je time režim htio da pošalje poruku javnosti kako će proći svi oni koji se drznu da misle svojom glavom i da pišu onako kako vlast ne želi da se piše. Svima je jasno, da je “sporni” tekst zbog kojeg sam uhapšen bio samo povod za akciju, a da je pozadina svega pisanje Borbe o “zabranjenim” temama. Vjerovatno je time željela da se pošalje poruka i svima onima koji iz režima dostavaljaju podatke Borbi, ne bi li se zaplašili insajderi kojih ima svakoga dana sve više i više.

Ponosan sam što sam prije nepune dvije godine pokrenuo Borbu i što sam za kratko vrijeme postao meta mnogih insteresnih grupa, pa čak i Ambasade SAD-a.

Zaista, želim da naglasim profesionalan i ljudski odnos policijskih službenika, u noći hapšenja i kasnije tokom vremena provedenog u pritvorskoj jedinici, popularnoj “betonjerci”. Takođe, zaista to moram naglasiti, profesionalno ponašanje i osnovne tužiteljke Biljane Medenice, bez obzira na odluku o određivanju pritvora prethodne noći, koju mogu komentarisati iz više uglova.

Takođe, ono što zasigurno znam, u budućnosti, neka svako nastaviti da radi svoj posao. I ja kao novinar i nadležni organi, policija i tužilaštvo.

Što se mene i Borbe tiče, nastavljamo kao i do sada. Hrabro, istinito i argumentovano. Sloboda se ne da uhapsiti niti vezati u lance i strpati u kazamate.

Kolege su bile solidarne i iskreno im hvala na tome, vrijeme je da se okupimo, saberemo i ujedinimo u cilju odbrane naše profesije koja je napadnuta sa svih strana. Mislim da je ovo poslednji momenat za novinarsko objedinjavanje.

Hvala svim čitaocima Borbe koji su bili uz nas ovih dana. Ovo je najbolja moguća reklama i za nove čitaoce da se priključe našem timu i da budu dio Borbe. Jer Borba piše istoriju i svi će jednog dana biti ponosni što su bili dio ove priče. Posebna poruka onima koji se izjašnjavaju kao Srbi- Borba vas nikad neće izdati!

Neka bude što biti ne može, neka bude Borba neprestana.

Related posts

5 Comments

 1. Ivan

  Iskren da budem u velikom sam ubjedjenju, da je hapsenje urednice FOS media bila samo namjestaljka kako bi se imalo opravdanje za Borbu i IN4S. Dubiko izvinjenje svima ako sam u zabludi.

  10
  Reply
 2. Pravnica

  Svaka cast, na ponasanja Vasem kao i kolege iz drugog portala. Bili ste divni, ponosni i nasmijani. Prvi put da me nije zaboljela nepravda, sto vas fukarski privode. Jer ste im pokazali dostaojanstvom i osmijehom, da ste neko. Da se to i zdravlje parama ne kupuje!! Bravo vam ga bateee!!

  16
  Reply

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *