Otvaranje tajnih dosijea jedan je od uslova za ulazak Crne Gore u Evropsku uniju

0

Otvaranje tajnih dosijea jedan je od uslova za ulazak Crne Gore u Evropsku uniju. To ističe Nikola Angelovski koji je Skupštini podnio inicijativu za potpisivanje peticije za donošenje zakona o otvaranju dosijea. Da bi korist od toga bila višestruka, ali da je oprez neophodan, smatra i novinar „Monitora” Predrag Nikolić.

“Mislim da bi ovdje bilo iznenađenje ko je sve radio za službu, koga su pratili, ko je sve sarađivao”, kazao je novinar „Monitora” Predrag Nikolić.

Otkrivanje takvih podataka obavještajnih službi, traži advokat Nikola Angelovski. Inicijativu za potpisivanje peticije podnio je Skupštini, i sada su na potezu građani.

“Peticijom se trži da se to uradi po njemačkom modelu, odnosno kao je to rađeno u njemačkoj kada su otvaran tajni dosije i stazija u istocnoj Njemačkoj”, kazao je podnosilac inicijative za potpisivanje peticije Nikola Angelovski.

Ipak mnogo toga zavisi i od političke volje.

“Ja cu vas podsjetiti da je i Parlamentarna Skupština SE pozvala sve države bivšeg komunističkog lagera da pristupe ozibljno i odgovorno prema ovom pitanju  i da žrtve koje su bile žrtve tog totalitarnog sistema dobiju očekivanu pravdu”, kazao je Angelovski.

“U međuvremenu su i političari zanijemili što se tiče te teme radeći s vremena na vrijeme. Slušao sam zanimljive činjenice da misle da su ti podaci kompromitovani i da ih dosta nema”, dodaje Nikolić.

Sagovornici Dnevnika ocjenjuju da bi korist od otkrivanja tajnih dosijea bila višestruka, ali pozivaju i na oprez.

“Postojaće naravno i lažni dosijei i lažna dokumentacija, ali ovo je potrebno iz razloga da se građani suoče sa istinom”, smatra Angelovski.

“Bilo bi prije svega za istorijsku nauku veoma korisno kako je tekao taj podzemni tajniživot. Nisam optimista da ima volje da se i o tome sazna jer kažem nekako smo skloni falsifikovanju i ovoga što znamo, što je činjenično utemljeno i što smo dozivjeli, a kamoli tih tajni od kojih radije i vrlo često pravimo teorije zavjere”, kazao je Nikolić.

Sve to u državi u kojoj mnogi vjeruju da su interesantni službi. Što i ne čudi kada imamo i optužnice zbog nezakonitog praćenja više osoba.

(rtcg)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.