Otkrivena ruta: Kokain išao za Holandiju

0

Zvaničnici federalne vlasti Filadelfije su na konferenciji za medije kazali da je Holandija bila označena kao krajnja destinacija broda “MSC Gajan“ na kojem je u ponedjeljak u Filadelfiji zaplijenjen kokain vrijedan milijardu američkih dolara.

Brod “MSC Gajan“ je krenuo iz Paname, preko Čilea i Bahama doplovio u Filadelfiju gdje je nakon zapljene droge prekinuto njegovo kretanje ka Holandiji, koja je označena kao krajnja destinacija.

Američki zvaničnici su na jučerašnjoj konferenciji za štampu saopštili da otkrivena droga na brodu MSC spada u najveće zapljene droge ikada u istori američke carine. HAPŠENJE U akciji američke policije u utorak su uhapšeni Ivan Đurašević i Fonofave Tijasage.

Tamošnji izvor iz istrage, nezvanično je saopštio da je uhapšeno još četiri osobe od kojih su tri crnogorski državljani. Izvori bliski istrazi, nezvanično su saopštili da su osim Đuraševića i Tijasage, lisice na ruke stavljene Bošku Markoviću (37), Aleksandru Kavaji (25), Nenadu Iliću (39) i Lauli Pulu (32). Visoki funkcioner federalne policije Vilijam Meksvajn kazao je da uhapšenim mornarima koje sumnjače za krijumčarenje kokaina prijeti doživotna robija.

On je zatražio da osumnjičeni ostanu u pritvoru do početka suđenja. Rasprava o određivanju pritvora zakazana je za ponedjeljak. Američki carinici i granični policajci su u nedjelju veče upali na brod ,,MSC Gajan“ nakon što su uočili anomaliju prilikom ispitivanja sedam kontejnera koji su se nalazili na ovom teretnjaku. U sudskim dokumentima se navodi da je droga sa šest manjih brodova utovarena na “MSC Gajan“, noć nakon što je napustio Peru.

Svi koji su pretovarali drogu nosili su ski maske.

Đurašević je u istrazi ispričao da ga je za 50.000 dolara angažovao brodski oficir na pretovaru kokaina sa manjih brodova koji je kasnije uskladišten u sedam kontejnera.

– Poslije odlaska iz Perua pozvao me je glavni oficir da dođem na palubu gdje sam vidio mreže i dizalicu na lijevoj strani broda – navodi se u sudskim spisima.

On je sa još četiri osobe sa sedam ili osam manih brodova vukao mreže u kojima su se nalazile kese sa drogom na palubu teretnjaka “MSC Gajan“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.