Otac Velibor Džomić: Bivši anticrkveni i antisrpski režim radio na štetu SPC, pravda je spora ali dostižna!

0

Protojerej stavrofor Velibor Džomić kazao je u intervjuu „Pravoslavnom misionaru“ da je bivši anticrkveni i antisrpski režim u Crnoj Gori imao namjeru da uvijek iznova pomjera granice na štetu Srpske pravoslavne crkve.

„Mogu slobodno da kažem da se sva nepravda novijeg datuma prema našoj Crkvi sabrala u odredbama diskriminatornog i anticivilizacijskog Zakona o slobodi vjeroispovesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica koji je, silom na sramotu, usvojen 29. decembra 2019. godine. A ta spora, ali dostižna pravda kao odgovor na projavljenu nepravdu se sabrala u svecrkvenom svjedočenju na litijama i pobjedi istine prilikom izmjena i dopuna tog Zakona protiv Srpske Pravoslavne Crkve koje su usvojene 29. decembra 2020. godine uz veliki doprinos tadašnjeg ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića i njegovih saradnika“, kazao je otac Velibor.

On dodaje i da nas je Bog dao da živimo u teškom vremenu i da se pokažemo da li smo dostojni tih svetinja i naroda Božijeg koji je sveštenstvu povjeren na duhovno staranje.

„Crna Gora je prošla kroz jedno nebivalo vrijeme. Pravoslavna vjera i srpski identitet na tom krvavom kamenu su kroz istoriju branjeni od agarjana, tuđina, zavojevača, okupatora. Pravoslavna vjera i srpski identitet Crne Gore su napadnuti 1941. godine, ali ne samo od nacifašista nego i od zla domaćega. U Crnoj Gori je do krajnjih granica projavljena istina da su najteže i najbolnije rane od bratske ruke. Na žalost, Crna Gora je sa tim poražavajućim ranama zakoračila i u 21. vijek. Kada ono što je ostalo iza nas sagledamo u odnosu na raspeće naših sveštenih predaka onda vidimo da smo mi, ipak, živjeli u mnogo lakšim okolnostima. Nas nekoliko sveštenika je od strane ideološki ostrašćenih pripadnika bivšeg režima u Crnoj Gori bilo proglašeno za „bezbednosno interesantna lica koja ugrožavaju nacionalnu bezbednost Crne Gore”. Radujem se što smo u dugotrajnim postupcima pred sudom dokazali da su u pitanju neistine, ali i zloupotrebe. Dovoljno je da navedem podatak da je Upravni sud Crne Gore samo u mom predmetu sedam puta presudio u moju korist, a protiv Ministarstva unutrašnjih poslova koje je uporno donosilo nezakonita rješenja. „Crnogorski model” se ovih dana, na žalost, primjenjuje na Kosovu i Metohiji gotovo na isti način“, jasan je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.