Otac Gojko Perović u Nikšiću: Krov naše Crne Gore prokišnjava, sabrali smo se da sačuvamo našu državu-našu kuću!

1

Nakon molebana koji je služen u hramu Svetog Vasilija Oštroškog u Nikšiću, građani su krenuli molitvenim hodom do Trga slobode, predvođeni sveštenstvom MCP i monaštvom.

Rektor Cetinjske bogoslovije, Gojko Perović, okupljenima na Trgu je kazao da su litije istovremeno i mirni građanski protesti.

“Razlog ovih naših litija i ovog sabranja jeste naša želja da pokažemo svima, i vlastima ove države i svim građanima, da je donijet, a da se sprema u sprovođenje jedan jako loš zakon koji, po ovoj kiši, ako nijesu sve cigle i daske na krovu postavljene, može naša kuća Crna Gora da ‘prokišnjava’ baš kroz taj zakon. Zato smo se skupili kao na neku mobu da sve daske i cigle, da svaki kamen naše kuće, bude na svom mjestu. Tako rade pravi domaćin. Nije ono što nam zbore da radimo protiv Crne Gore, nego je to da mi kao građani ove zemlje, i većina od nas i po dubini i po širini, Crnogorci rodom i porijeklom i mjestu stanovanja, mi brinemo da ne bude takvog zakona koji jednima nešto ukida, a drugima to isto dozvoljava”, kazao je Perović.

Prema njegovim riječima, upravo narod brine da ne bude takvog zakona po kojem ne vrijede zakoni doneseni prije Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“To radimo jer smo pismeni, to radimo jer umijemo da saberemo da su dva i dva četiri, to radimo i bez ikakve priče jer nam nešto iz srca i duše govori, oni naši preci čijim genima smo rođeni, i mislimo i vidimo i slušamo, naši preci koji su prvi počeli da čitaju Bibliju i koji znaju da ima nešto veće i od zemaljskih blaga i od zemaljskih mjerila, ti nam preci i ti geni ne daju da s mirom stojimo u momentu kada neko pokušava od crkve da napravi državno preduzeće. Pa i da smo Švajcarska, pa i da smo Amerika gdje firme dobro stoje, znamo da svaka zemaljska stvar ima svoj početak i kraj i zato su uvijek naši crnogorski vladari i svi vladari ovoga svijeta znali da treba čuvati svetinje i da svakom hramu i bogomolji treba dati autonomiju da ne zavisi od državnih vlasti po svome uređenju”, poručio je rektor Cetinjske bogoslovije.

Kako je kazao, crkva nije protiv donošenja zakona, već posljednjih 20 godina “moli i kumi da se donese zakon koji će urediti odnose države i crkve, da nema ništa nejasno”. Kako je istakao, građani imaju pravo da kažu slobodno šta misle o svojim svetinjama i o nekom zakonu koji nije dobar.

“Kud češ veće brige za našu zajedničku kuću Crnu Goru od toga da se kao građani borimo da se donesu dobri zakoni”, kazao je Perović.

Post je prilika, kako je istakao, da čovjek s vremena na vrijeme “izađe iz uobičajenog života u pustinju molitvu”.

“Kao što ste čuli naš dobri brat predsjednik Crne Gore kaže da mu ne pada na pamet da odustane, pa i da nas je još više. Treba da se molimo Bogu da i našem predsjedniku Bog prosvijetli um da vidi da smo mi jednako Crnogorci kao i on i da mi jednako volimo Crnu Goru kao što je i on voli. Da ne kažem da možda ima poneki i poneđe koji je voli i više od njega, pa i da je sto puta predsjednik”, poručio je Perović.

Kako je kazao, narod ne smije ništa da skrene sa puta molitva i ljubavi i da se nada da ćemo “nakon molitvenog hoda i posta od 40 dana zateći ljepšu Crnu Goru, bez čuda od ovog zakona, da se napravi ljepši i bolji zakon koji be ‘prokišnjava’, bez podjela jer svi smo braća i sestre, građani Crne Gore.”

“Sve što nas dijeli ostavljamo za sobom jer je Isus Hristos vaskrsao da bi svaku dušu spasao. Nećemo se nagoniti, ko vjeruje vjeruje, ko ne vjeruje i ne mora da vjeruje. Ali odavno su se ljudi dogovorili da na jednoj teritoriji, gdje ima vjernika i nevjernika da mora da postoji jedan zakon koga se svi drže… Iako nas guraju u priče koje sa nama veze nemaju, na litije idemo jer je donijet zakon kakvog niđe nema. Mi u Crnoj Gori se često ponosimo da ođe ima što niđe nema, ali ovaj zakon nam nije na ponos. Zato smo strpljivi, Bogu se molimo i kažemo i predsjedniku i vladarina – Bog neka vam je na pomoć, ali mi odustati nećemo, jer znamo građanska prava i da je ova vjera koju su nam preci ostavili svetinja koju ostavljamo potomcima, jer oduvijek se znalo, Bogu božije, caru carevo, i upravo ovaj zakon krši taj propis i kaže hoće car i božije i carevo. Pa da mu pomognemo, da se ne opterećuje, neka političari vode svoj posao, a svetinje neka ostanu svetinjana”, poručio je Perović.

1 Comment
  1. Munja komentariše

    Moj dobri Gojko, sve više si po portalima i čini mi se da se uvlačiš u nešto što nema veze sa vjerom. Vodi računa jer u svemu treba imati mjeru

    1
    4
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.