Osamdeset hiljada vojnika na najvećim vojnim vježbama u Rusiji

0

Najveće vojne vježbe u ovoj godini u Rusiji „Kavkaz-2020“, na kojima će učestvovati 80 hiljada vojnika, održaće se iduće nedelje na jugu zemlje. Ruski eksperti ističu da su manevri usmjereni isključivo na povećanje borbene gotovosti trupa odgovornih za bezbijednost strateški važnog geografskog pravca.

Uprkos tome što se na takve manevre često gleda kao na demonstraciju moći armije i upozorenje drugima, činjenica je da vojna aktivnost Moskve ne predstavlja nikakvu prijetnju drugim zemljama, uključujući i Ukrajinu, gdje su širili glasine o ruskom napadu na tu zemlju.

Štaviše, rusko Ministarstvo odbrane teži ka deeskalaciji situacije u Evropi i zbog toga ove godine nije organizovalo vježbe većih razmjera u blizini granica zemalja NATO-a. U skladu sa tom politikom, sva bojeva gađanja će na vojnim vježbama „Kavkaz-2020“ biti daleko od ruskih granica, da se Moskva ne bi optužila da je agresivna.

„Vježbe ovog nivoa su rutinska stvar za Oružane snage Rusije. Održavaju se svake godine, samo se geografija mijenja. Čini mi se da je ‘Kavkaz’ prošli put održan u Centralnom vojnom okrugu. Značaj ovih vježbi leži u činjenici da se takvi manevri održavaju svake godine, što znači da je borbena gotovost ruske vojske na veoma visokom nivou, a ove vježbe imaju za cilj potvrde tu borbenu spremnost. Međutim, ne provjerava se samo obučenost vojske, nego i funkcionisanje svih karika komande, od motorizovanih jedinica do Generalštaba“, kaže  ruski vojni ekspert Ivan Konovalov.

Strateške komandno-štabne vježbe „Kavkaz-2020“ održaće se u periodu od 21. do 26. septembra, u skladu sa planom obuke Oružanih snaga Ruske Federacije za 2020. godinu.

Konovalov napominje da će ukupno učestovati 80 hiljada ljudi, uključujući jedinice borbene, logističke i tehničke podrške, kao i formacije PVO, mornarice i specijalnih snaga — „Rosgvardija“ i Ministarstvo za vanredne situacije.
Za učešće u vojnim vježbama „Kavkaz 2020“ pozvane su i vojske Kine, Bjelorusije, Pakistana, Jermenije i Mjanmara. Dolaze i posmatrači iz Azerbejdžana, Indonezije, Irana, Kazahstana i Šri-Lanke.

Rusko Ministarstvo odbrane je izvijestilo da se dolazak stranih vojnih kontingenata na mjesta vježbi privodi se kraju. Kinezi i Bjelorusi su dopremili i svoju vojnu tehniku, uključujući i avione Y-20 Ratne avijacije.

Vježbe će biti održane na nekoliko vojnih poligona Južnog vojnog okruga, a takođe i u akvatoriji Crnog i Kaspijskog mora.

U praktičnim vježbama na poligonima će biti korišćeno do 250 tenkova, do 450 borbenih vozila pješadije i oklopnih transportera, do 200 artiljerijskih sistema i višecevnih raketnih sistema.

Svi vojnici stranih vojski su po dolasku na mjesta vježbanja testirani na kovid-19. Na poligonima je predviđeno dezinfikovanje oružja, obuće i uniformi specijalnim sredstvima. Zbog pandemije virusa korona, ruski vojni ljekari će nadgledati poštovanje preventivnih mjera i nošenje lične zaštitne opreme, a takođe vojnicima će se redovno mjeriti i tjelesna temperatura.

„Kavkaz-2020“ izazvao je veliku pažnju, prije svega u susjednoj Ukrajini, koja je riješila da na ruske manevre odgovori međunarodnim vježbama „Združeni napor“ na kojima će učestvovati i zemlje NATO-a.

Vježbe treba da pokažu spremnost Ukrajine da odbije oružanu agresiju samostalno i uz međunarodnu podršku, a takođe Ukrajinci žele da provjere stepen koordinacije i uzajamne aktivnosti sa vojskom zemalja NATO.

Strateške komandno-štabne vežbe „Združeni napor“ održaće se od 22. do 25. septembra, a ranije su ukrajinski zvaničnici rekli da bi ti manevri mogli da se održe na „sasvim neočekivanim mjestima“.

Još ljetos su u Kijevu, pa i na Zapadu, podgrevane priče kako Rusija početkom jeseni namjerava da napadne Hersonsku oblast u Ukrajini, ali Konovalov kaže da je to nastavak antiruske histerije i dio propagande.

„‘Združeni napor’ ima apsolutno deklarativni, propagandistički zadatak. Ne sumnjam da će tako i biti. Biće to malo pokazivanja za javnost i tu će se sve završiti. Dakle, glavni zadatak je informacioni — poslati još jednu poruku Zapadu da Kijev blokira ‘rusku prijetnju’ i pokaže kako štiti Evropu od mitske ruske prijetnje.

Borbena sposobnost Oružanih snaga Ukrajine posle tih vježbi neće biti veća, a to neće dovesti ni do smanjenja tenzija. U svakom slučaju, te vježbe se organizuju samo za kamere. Od takvih ukrajinskih poruka je čak i Zapad umoran“, smatra Konovalov.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.