Orlandić: I ove godine Aerodromi će biti u plusu

Orlandić: I ove godine Aerodromi će biti u plusu

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić je u intervjuu Pobjedi saopštio da je veoma zadovoljan ostvarenim rezultatima u ovoj godini i najavio da će ona biti uspješnija od rekordne prošle godine. On je kazao da je trend rasta prometa u crnogorskim vazdušnim lukama nastavljen i u ovoj godini, tokom koje je na oba crnogorska aerodroma opsluženo 1,7 miliona putnika. Očekuje da će do kraja godine na crnogorskim aerodromima biti ostvaren promet od preko 2,6 miliona putnika. Rast prometa putnika i aviona, je kako je naveo, pratio i rast prihoda koji u ovom trenutku iznose preko 21 milion eura.

Koliki je promet putnika na crnogorskim aerodromima zabilježen u toku ove godine?

ORLANDIĆ: Trend rasta prometa u crnogorskim vazdušnim lukama nastavljen je i ove godine, do 18. avgusta na oba naša aerodroma opsluženo je 1,7 miliona putnika, čak 126.000 više nego u istom periodu prošle godine. Tokom prvih 18 dana avgusta kroz Aerodrom Podgorica i Aerodrom Tivat prošlo je 283.947 putnika, a samo prošle sedmice opsluženo je 108.000 putnika.

Na Aerodromu Podgorica od početka godine opsluženo je 813.321 putnik, sedam odsto više nego lani, dok je na Aerodromu Tivat došlo do rasta od devet odsto. U našoj primorskoj vazdušnoj luci je opsluženo 890.972 putnika i vrlo brzo ćemo dočekati i milionitog putnika.

Da li ste zadovoljni sa tim prometom i da li je on na nivou planiranog?

ORLANDIĆ: Veoma sam zadovoljan svim ostvarenim rezultatima, pa i rastom prometa saobraćaja. Ti podaci su jasan pokazetelj koliko smo u prethodnom periodu radili na poboljšanju aviodostupnosti, povećanju broja linija, uspostavljanju novih parterskih odnosa. Podatak da ćemo na kraju ove godine imati čak milion putnika više nego 2015. godine je izuzetan! Sudeći prema najavama koje dobijamo od avio-kompanija, do kraja godine na oba crnogorska aerodroma biće opsluženo preko 2,6 miliona putnika. Sasvim je izvjesno da će 2019. godina biti uspješnija i od rekordne 2018-e. Smatram da su svi podaci koje sam naveo, na ponos cijele turističke privrede Crne Gore jer pokazuju koliko smo svi zajedno naporno radili na aviodostupnosti, promociji i podizanju kvaliteta ponude.

Sa koliko je destinacija povezana Crna Gora preko crnogorskih aerodroma?

ORLANDIĆ: Sa preko 70 destinacija su ove godine slijetali avioni na crnogorske aerodrome. Samo tokom prethodne dvije godine otvoreno je čak 36 novih avio-linija i ponosan sam na činjenicu da su svi pregovori koje smo otvarali završeni uspješno.

Kakvi su finansijski rezultati i pokazatelji kompanije Aerodromi Crne Gore u dosadašnjem periodu godine?

ORLANDIĆ: Već sam rekao da sam zadovoljan svim postignutim rezultatima, pa samim tim i finansijskim. Rast prometa putnika i aviona pratio je i rast prihoda koji u ovom trenutku iznose preko 21 milion evra. Jasnu sliku o dobiti ćemo imati nakon ljetnje sezone jer se u tom periodu vrši značajnija naplata prihoda, iako već sada imamo rast od preko deset odsto. Dakle i ove godine ćemo biti značajan činilac za državni budžet, ali uspijevamo i da od sredstava koje zaradimo da ulažemo u razvoj, novu opremu i znanja naših zaposlenih.

Da li smatrate, da će na osnovu dosadašnjih rezultata, kompanija ovu godinu završiti pozitivno, u plusu?

ORLANDIĆ: Svakako. I ove, kao i svake prethodne godine, Aerodromi Crne Gore će biti u plusu. Mi smo stabilno, profitabilno i nadasve perspektivno preduzeće. Redovno izmirujemo sve obaveze prema zaposlenima, kreditorima, dobavljačima, a značajno doprinosimo državnoj kasi. Moram istaći odličnu saradnju koju imam sa Odborom direktora naše kompanije koja je doprinijela ovako dobrim rezultatima na svim nivoima.

Lani je izgrađen dodatni terminal na tivatskom aerodromu. Da li je ta investicija opravdala očekivanja?

ORLANDIĆ: Da nijesmo izgradili terminal 2, imali bi potpuni kolaps na Aerodromu Tivat. Otvorili smo ga za putnike polovinom juna, kada je terminal 1 postao pretijesan i do sada je blizu 90.000 putnika prošlo kroz njega. Zaista je investicija bila i više nego opravdana jer nam je dodatni prostor bio prijeko potreban. Uložena finansijska sredstva u izgradnju i opremanje terminala 2 će nam se vratiti već krajem naredne godine.

Ranije je najavljena izgradnja sličnog objekta na podgoričkom aerodromu. Da li će i kada on biti izgrađen?

ORLANDIĆ: Vjerujem da ćemo ubrzo dobiti saglasnost Ministarstva saobraćaja i pomorstva za nastavak uspješnje saradnje sa kancelarijom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Crnoj Gori (UNDP). Realizacija tog projekta podrazumijeva novih 1.000 metara kvadratnih za putnike, kao i novih šest ček-in šaltera na Aerodromu Podgorica. Zbog velikog povećanja saobraćaja koji imamo na podgoričkom aerodromu, realizacija ovog projekta je od velikog značaja. Funkcionisanje terminala 2 u Tivtu je najbolja potvrda da su odluke koje smo donijeli zajedno sa Vladom izuzetno važne i u potpunosti opravdane.

Da li ste zadovoljni saradnjom sa avio-kompanijama?

ORLANDIĆ: Imamo zaista sjajnu saradnju sa svim avio-kompanijama, a njihovo povjerenje u nas ogleda se u povećanju broja linija i rotacija.

Ove godine smo dobili još nekoliko respektabilnih partnera, među kojima je i najznačajnija evropska kompanija Lufthansa, čiji avioni saobraćaju iz Frankfurta i Minhena ka Tivtu. Izuzetno sam zadovoljan što su avioni gotovo uvijek puni i nadam se da ćemo produbiti saradnju. Produbili smo saradnju sa kompanijama koje godinama saobraćaju ka Crnoj Gori. Vijest koja će obilježiti ovu godinu je linija Podgorica Barselona. Imali smo pregovore sa nekoliko kompanija i na kraju smo se dogovorili sa postojećim partnerom Ryanairom, koji je ove godine otvorio još jednu novu liniju i to ka Bolonji. Od aprila Lauda motion realizuje liniju Štutgart Podgorica. Značaj te linije je utoliko veći ako se zna da će naredne godine Crna Gora biti zemlja partner evropskog sajma turizma u Štutgartu koji je svake godine najposjećenija turistička berza.

Da li smatrate da je državni domaći menadžment do sad dobro odradio posao upravljanja aerodromima, s obzirom na to da su pojedini vladini zvaničnici u ranijem periodu imali zamjerke na upravljanje aerodromima?

ORLANDIĆ: Sve što sam Vam u dosadašnjem razgovoru rekao, jasno govori samo za sebe. Uvijek može bolje, ja sam prvi samokritičan, ali hajde da ne umanjujemo i ne omalovažavamo dobre stvari koje se rade u ovoj zemlji i to ne samo kad su Aerodromi Crne Gore u pitanju. Pa mi smo prije 15 godina imali godišnji promet na oba aerodroma, koliko se sada na Aerodromu Tivat opsluži za dva mjeseca. Od svega desetak linija došli smo na cifru od preko 70. Dobili smo status aerodroma Evropske unije kada je u pitanju bezbjednost. Može li i mora li više i kvalitetnije? Može i mora. Mi smo upravo uz veliku podršku Vlade za samo četiri mjeseca izgradili novi terminal u Tivtu. Zar to dovoljno ne govori, da kad se nešto hoće, onda se i može.

Koliki je dug Montenegro erlajnza (MA) prema kompaniji Aerodromi Crna Gora i koliko on opterećuje vaše poslovanje?

ORLANDIĆ: Dug neupitno postoji i nije mali. Ali postoji i potreba da Crna Gora kao turistička destinacija ima nacionalnu avio-kompaniju i na nadležnima je da nađeodrživ model. Menadžmenti Aerodroma Crne Gore i Montenegro erlajnza (MA) pokušavaju i u velikoj mjeri uspijevaju da saradnja bude funkcionalna. Često se zaboravlja da Aerodromi Crne Gore posluju izuzetno uspješno, uprkos tom velikom teretu pod kojim radi i ovaj i prethodni menadžment.

Ima li najava dolaska novih avio-kompanija na crnogorsko tržište?

ORLANDIĆ: U toku su pregovori sa nekoliko ne samo evropskih već i svjetskih kompanija. Siguran sam da će biti uspješni. Veliko je interesovanje iz arapskih zemalja, mislim da ćemo uspjeti da se bolje povežemo i sa tim tržištem. Potpuno je izvjesno da će Crna Gora preko njenih aerodroma naredne godine biti još bolje povezana, naročito sa tržištima koja do sada nijesmo uspjeli da pokrijemo.

Related posts

2 Comments

  1. Manny

    My tow thumbs up for Danilo. He's huge inspiration for those of us willing to follow his experience. Great pleasure checking this interview out as well. Thanks!

    Reply
  2. Manny

    My tow thumbs up for Danilo. He's huge inspiration for those of us willing to follow his experience. Great pleasure checking out this interview as well. Thanks!

    Reply

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *