Orban otkrio spomenik na kojem piše da Rijeka pripada Mađarskoj

4

Na spomeniku povodom stogodišnjice potpisivanja Trijanonskog sporazuma nalazi se i natpis koji govori o tome da Rijeka pripada Mađarskoj.

Kako navodi portal Index, Orban je spomenik otkrio 4. juna na granici Mađarske i Slovačke, a među spomen-pločama, uz mapu “velike Mađarske”, nalazi se i ploča na kojoj piše “Fiume – tengerre magyar”, što znači “Rijeka – Mađarska do mora”.

Trijanonski sporazum potpisan je nedugo nakon Prvog svjetskog rata u palati Trijanon u Versaju, a njegovim odredbama je nakon raspada Austro-Ugarske znatno smanjena mađarska teritorija.

Orban se pošetkom maja našao na meti oštrih kritika u regionu, nakon što je objavio mapu “velike Mađarske”, koja obuhvata hrvatske teritorije sve do Rijeke i Dalmacije, ali i djelove Srbije i Rumunije.

Rijeka je postala dio Mađarske 1868. godine sporazumom pod nazivom Riječka krpica.

Na kraju govora, u kojem je naveo da su veliki djelovi mađarske teritorije “nasilno otcijepljeni”, Orban je rekao da je srećan što će sa Slovacima, Hrvatima, Srbima i Slovencima graditi zajedničku budućnost.

Video snimak događaja na kojem se vidi karta “velike Mađarske” i spomen-ploča sa spornim natpisom objavljena je na Orbanovom zvaničnom Fejsbuk nalogu.

4 Comments
 1. Traktorist komentariše

  Ne kaže se Rijeka nego Reka, i nije madarska nego srbijanska, srbijanska je vascela jadranska obala sa Cg, granica je Karlobag Virovitica, malo je poznato da su piramide srbijanske, Himalaja je srbijanska, oko 45% zemaljske kugle je srbijansko, sve će to prasac daca diplomatski a volina vojno da vrati, e jedino KOSOVO nije srbijansko

  4
  5
  1. Kafanski filozof komentariše

   Traktorist, jel tvoje Kosova ?.

   6
   1
 2. Traktorist komentariše

  Kosovo u srcu milina je moja,

  1
  3
 3. Kafanski filozof komentariše

  Volis ukradeno, volis ?.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.