Orban: Cilj Mađarske je da antiimigrantske snage prevladaju u svim institucijama EU

Orban: Cilj Mađarske je da antiimigrantske snage prevladaju u svim institucijama EU

Cilj Mađarske na predstojećim izborima za Evropski parlament je da “antiimigrantske snage” postanu većina u svim institucijama Evropske unije, uključujući EP i Evropsku komisiju, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

Orban, koji je na aprilskim izborima osvojio treći uzasopni mandat, vodeći kampanju zasnovanu na antiimigrantskim politikama, predvidio je da će u Evropi postojati dvije civilizacije – jedna koja gradi svoju budućnost na mješanoj islamsko-hrišćanskoj koegzistenciji i druga u Centralnoj Evropi koja će biti samo hrišćanska.

“U narednih 15, 20 godina migracija će biti najvažnije sudbinsko pitanje na kontinentu, i u okviru toga i u Mađarskoj”, rekao je Orban novinarima.

On je kazao i da polaže “velike nade” u saradnju Italije i Poljske, čije se vlade protive imigraciji, i dodao da desničarskog italijanskog ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija i dalje doživljava kao “svog heroja”.

Salvini je juče bio u Varšavi, u pokušaju da napravi savez sa vladajućim poljskim populistima uoči izbora za EP u maju, i izrazio nadu da će “italijansko-poljska osovina” zamjeniti aktuelnu “francusko-njemačku osovinu”.

Dok je Salvini rekao da se sa liderom poljskih konzervativaca Jaroslavom Kačinjskim saglasio u najvećem broju pitanja, pojedini zvaničnici Poljske danas su izrazili rezerve prema Salviniju kog u toj zemlji vide kao previše prijateljski nastrojenog prema Rusiji.

Oni su naveli da sporazum sa Salvinijem nije postignut i da je dogovoreno samo da sastanci i konsultacije budu nastavljeni.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *