Orav: Skupština mjesto za dijalog, afera “Koverta” mora da se riješi

1

Svi treba da učestvuju u radu Skupštine i privremenog Odbora za izmjenu izbornog zakonodavstva, rekao je šef Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Aivo Orav i dodao da se nada da će crnogorske institucije učiniti sve da riješe aferu Koverat.

Paket proširenja za države Zapadnog Balkana i za Tursku, kao i Izvještaj o Crnoj Gori predstavljen je u srijedu u Briselu.

Orav je kazao da je u Izvještaju pomenuto da je povjerenje u izborni okvir veoma nisko i da je to razlog zašto je neophodna sveobuhvatna reforma.

Kako je rekao, privremeni Odbor za reformu izbornog i drugog zakonodavstva formiran je na zahtjev dvije opozicione stranke a da, kada je oformljen, te dvije stranke su odlučile da ne učestvuju.

“Nažalost, to nije dobro jer trenutna vladajuća koalicija i neke opozicione stranke obavljaju svoj posao, međutim, ne postoji puna opoziciona kontrola. Ovaj proces treba da bude inkluzivan kako sljedeći izbori ne bi bili osporavani ili bojkotovani”, rekao je Orav, prenosi MINA.

Kako je kazao, poruka EU za sve je da učestvuju u radu priovremenog Odbora i da svi treba da učestvuju u radu Skupštine gdje se održavaju ove veoma važne diskusije.

Upitan da li će Crna Gora snositi neke posljedice ukoliko se afera Koverta pomene u sljedećem Izvještaju, Orav je naveo da je riječ “posljedice” oštra i jaka.

“Iako nešto notiramo u Izvještaju to je sa nadom da će se na ta pitanja obratiti pažnja. Ponekad je tu riječ o političkoj volji, nekada su tu procedure ali se iskreno nadamo da će crnogorske institucije uraditi sve da riješe to pitanje”, kazao je Orav.

Orav je rekao da je Izvještaju notirano da je članstvo u EU važno, moguće za zemlje regiona, što je i potvrdila Strategija za Zapadni Balkan, ukoliko se ispune politički i ekonomski kriterijumi.

“Od države kandidata zavisi da li će te kriterijume ispuniti. Ne mogu reći da je lošiji nego prošlogodišnji ali mislim da postoji potencijal da bude bolji”, rekao je Orav.

1 Comment
  1. Vasilije komentariše

    Svakim danom i svakim gestom Orav i svi predstavnici bogatih zemalja dokazuju da štite interese bogatih zemalja koje predstavljaju. Toliko postaju smiješni sa takvim djelovanjem da se obespravljeni narod u Crnoj Gori pita koliko bi bolje bilo da ne postoje. Orav prima na desetine hiljada eura mjesečno a ne može navesti no grm učinka koji doprinosi boljitku Crne Gore. Koliko su Oravi doprinijeli urušavanju Crne Gore?Ima li bar neki doprinos da neko može navesti?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.