Optužnica protiv Olivere Ilinčić i grupe vraćena na dopunu

Optužnica protiv Olivere Ilinčić i grupe vraćena na dopunu

Podgorički Viši sud vratio je Specijalnom državnom tužilaštvu na dopunu istrage optužnicu protiv srpske državljanke Olivere Ilinčić i još šest članova grupe bivšeg visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića, koji su malverzacijama preko kompanije Properti investmens nezakonito stekli vrijednu imovinu nadomak Svetog Stafana, ali i nanijeli štetu kasi budvanske opštine, piše Pobjeda.

Osim Ilinčić i kompanije ,Properti investments na optužnici Specijalnog tužilaštva su Stevica Dragović, Katarina Pekić, ali i službenici budvanske opštine Novka Baćević, Milo Klisić, Marko Vujović i Vesna Blagojević.

Prema navodima optužnice, Ilinčić i ostali optuženi su u novembru 2007. godine postali članovi kriminalne grupe koju je formirao Marović radi sticanja nezakonite moći i dobiti. Ova grupa je, kako se osnovano sumnja, djelovala do decembra 2010. godine.

Nekadašnja savjetnica Svetozara Marovića je prema stavu Specijalnog tužilaštva, prihvatila nalog šefa kriminalne grupe da u Crnoj Gori osnuje kompaniju Properti investments, preko koje se zaduživala kod banaka i kupovala nekretnine od mještana nadomak Svetog Stefana. Grupa je, kako se osnovano sumnja, varala banke i porodice od kojih je uzela nekretnine. Ključnu ulogu imalo je preduzeće Properti investments preko kojeg su se zaključivali kupoprodajni ugovori, a u tim poslovima opština je oštećena jer su njeni službenici koji su se našli na optužnici prihvatali neispravne ponude na tenderu.

“Okrivljena Ilinčić, po uputstvima Svetozara Marovića je u toku 2007. godine, angažovala Jelenu Stojović da u njeno ime i za njen račun na teritoriji Crne Gore osnuje preduzeće Property investment i za izvršnog direktora postavi Katarinu Pekić. Nakon toga je Marović vrbovao Stevicu Dragovića čija je uloga bila da pronalazi prodavce nepokretosti na teritoriji Budve i o tome obavještava Ilinčić”, navodi se u optužnici.

Potraga Dragovića za nekretninama koje su na prodaju urodila je plodom nakon čega je Ilinčić, 10. aprila 2007. godine naložila Pekić da zaključi ugovore o kreditima i kupoprodaji 21.382 metra kvadratna u vrijednosti od 7.483.700 eura na Svetom Stefanu, iako je znala da će krediti biti vraćeni na prevarni način.

“Pekić je potpisala ugovore o kupoprodaji zemljišta a potom ovjerila pred Osnovnim sudom u Cetinju, dok su istovremeno Svetozar Marović i Ilinčić dali uputstva Stevici Dragoviću da pregovara o kupoprodaji”, piše u optužnici.

Prema navodima optužnice okrivljeni Baćović, Klisić, Vujović i Blagojević prihvatili su da suprotno interesima opštine Budva i protivpravnim iskorišćavanjem svojih službenih ovlašćenja, donose odluke o izboru najboljeg ponuđača za izvođenje radova u Budvi i da na tenderima prihvataju ponude Properti investmenta iako su one bile neispravne.

“Odluke su bile u suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama, a okrivljena Pekić je kao izvršni direktor preduzeća Properti investment prihvatila da zaključuje kupoprodajne ugovore”, pojašnjeno je u optužnici.

Takođe, kako se navodi u optužnici, početkom 2007. pa sve do kraja 2008. u Podgorici i Budvi, okrivljena Ilinčić, Dragović i Pekić i kompanija Properti investments, pribavili su protivpravnu imovinsku korist veću od 30.000 eura, lažnim prikazivanjem činjenica druge dovodeći u zabludu.

Ilinčić je prvi put posjetila Tužilaštvo još 2014. godine kada je u svojstvu građanina odgovarala na pitanja u istrazi preprodaje državne zemlje u mjestu Košljun u Budvi. Iste godine, Ilinčić se i drugi put našla u Specijalnom tužilaštvu, ali u svojstvu svjedoka. Ona je objašnjavala kako su milionski iznosi sa računa u Prvoj banci budvanskih porodica Dragović i Divanović prenijeti na kompaniju Properti investment, koja je u njenom vlasništvu.

Za Svetozarom Marovićem i Oliverom Ilinčić crnogorske vlasti raspisale su crvenu potjernicu, ali Srbija po tim zahtjevima nije postupila.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *