Ofner Bokan: Podrška Rezoluciji o Jasenovcu opravdana, ne izražava osudu niti jednog naroda ili države

0

Jasenovac je vrlo teška tema za srpski, jevrejski i romski narod, kao i za sve ostale žrtve koje su tamo stradale. U posljednjih 20 godina svjedočimo različitim narativima vezanim uz Jasenovac i onome što se tamo dogodilo. Spominju se različiti brojevi žrtava i iznose razne istine, a istina je samo jedna i zato želimo da damo podršku ovoj rezoluciji, da se držimo uske, ali jako bitne istine za buduće generacije, kazala je predsjednica Jevrejske zajednice Crne Gore Nina Ofner Bokan o rezoluciji o Jasenovcu.

“Logor Jasenovac je najveće i centralno mjesto stradanja Jevreja u tzv. NDH, i kao takav, upisan je kao jedini nenjemački logor smrti u muzeju Holokausta Yad Vashem u Jerusalimu, u prostoriji gdje se pali vječni plamen za stradale. Često nazivan balkanskim Aušvicom, bio je najozloglašeniji koncentracioni logor u bivšoj Jugoslaviji tokom Drugog svjetskog rata. Od 1941. do 1945. godine, u Jasenovcu su sistemski ubijani ljudi zbog svoje etničke, vjerske ili političke pripadnosti. To je bio period kada su ideologija rasne čistoće i ekstremni nacionalizam rezultirali brutalnim metodama etničkog čišćenja i masovnim ubistvima. Logorski zatvorenici, uključujući žene i djecu, prošli su kroz neopisive strahote, prisilni rad, gladovanje i često ubijani u masovnim egzekucijama”, navodi Ofner Bokan u izjavi dostavljenoj medijima.

Zatim je poručila.

“Podrška ovoj rezoluciji uoči osamdesete godišnjice proboja preživjelih logoraša je opravdana sa stanovišta prihvatanja istorije, koje je neophodno za edukaciju budućih generacija i izgradnju mira i razumijevanja. Takođe, ova podrška ne izražava osudu niti jednog naroda ili države, već potrebu da se prihvate istorijske činjenice i oda počast nevinim žrtvama, kako se nikada više nešto slično ne bi ponovilo”, zaključila je Ofner Bokan.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.