Održano suđenje za lažni državni udar, SDT ima rok od 15 dana da dostavi optužnicu; Jovanović: Ne postoji jasna i precizna optužnica od koga se brane i ko ih optužuje

0

Suđenje u ponovljenom postupku za montirani proces „državni udar“ ili „terorizam u pokušaju“ održano je danas.

Odlukom vijeća Višeg suda, zbog novog činjeničnog stanja, Specijalno državno tužilaštvo ima rok od 15 dana da dostavi sudu novu optužnicu.

Advokat Miroje Jovanović predložio je sudskom Vijeću, predsjedniku vijeća Zoranu Radoviću, da se optužnica u ponovljenom postupku odbaci. Advokat Jovanović je ukazao da je optužnica u ponovljenom postupku sporna zbog, kako kaže, djelova u optužnici u kojoj se spominju krivična djela za koja više ne postoji pravno „gonjenje“ i jer se spominje Miloš Jovanović čiji postupak je od ovog odvojen.

-U ovom postupku moja dva branjenika nemaju preciznu i jasnu optužnicu, od koga da se brane i ko tvrdi optužbe…. U ovoj fazi postupka nema drugog pravnog sredstva koje je djelotvorno, i koje se može upotrebiti, osim zahtjeva za odbacivanje optužnice- kazao je Jovanović, prenose mediji.

On je dodao da je zahtjev odbrane za odbacivanje optužnice nastao zbog nekoliko okolnosti, a jedna od njih je da optužnica mora biti precizna i jasna.

– A da bi se optuženi, nevino optuženi u ovom postupku, izjasnili o optužnici, koliko god bila politizovana, ona mora biti jasna i precizna.. Miloš Jovanović se spominje 30 puta, optuženi na pitanje suda o njemu ne mogu odgovoriti jer je tužilaštvo odustalo od krivičnog gonjenja te osobe… – kazao je advokat Miroje Jovanović.

On naglašava da se pistavlja pitanje od čega se optuženi brane.

– Smatram da se optuženi ne mogu izjašnjavati, jer se ne zna od čega se brane- poručio je advokat.

Podsjećamo, Apelacioni sud je ranije ukinuo presudu kojom je 13 optuženih osuđeno na ukupno oko 70 godina zatvora. Postupak je vraćen na ponovno suđenje Višem sudu u Podgorici pred izmijenjenim sudskim vijećem. Ranije je sudija Suzana Mugoša je prilikom izricanja presude, pored ostalog, navela da su ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov od 2016. godine formirali kriminalnu grupu u Srbiji, Rusiji i Crnoj Gori koja je trebalo da izvrši kriminalna djela kako bi zastrašili građane Crne Gore, ugroze život i tijelo građana i ozbiljno ugroze osnovne ustavne, političke i društvene strukture Crne Gore. Uovom predmetu svjedok saradnik bio je Saša Sinđelić. Eduard Šišmakov je prvostepenom presudom, koja je ukinuta, osuđen je na 15 godina zatvora, Vladimir Popov na 12, lideri opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević na po pet godina zatvora, a Bratislav Dikić na osam godina zatvora. Predrag Bogićević i Nemanja Ristić ukinutom presudom bili su osuđeni na po sedam godina robije.

Mihajlo Čađenović bio je osuđen na godinu i šest mjeseci, Branka Milić državljanka Srbije koja je sa suđenja pobjegla u ambasadu Srbije, bila je osuđena na tri godine zatvora. Milanu Dušiću je bila izrečena kazna na godinu i po zatvora, Dragan Maksić bio je osuđen na godinu i devet mjeseci, Srboljub Đorđević na godinu i po, a Kristina Hristić bila je osuđena na uslovnu kaznu.

(IN4S)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.