Održan sastanak Tima za zaštitu i spašavanje Glavnog grada: Jačamo efikasnost i koordinaciju službi u mogućim kriznim situacijama

0

U susret požarnoj sezoni, održan je sastanak Operativnog tima za zaštitu i spašavanje Glavnog grada, na čijem čelu je gradonačelnica Podgorice Olivera Injac.

,,Postoji niz obaveznih aktivnosti i postupanja koja su u nadležnosti ovog tijela i važno je da ispoštujemo sve procedure za preduzimanje konkretnih mjera u cilju efikasnog djelovanja u oblasti zaštite i spašavanja. U prvom redu, donijećemo Naredbu o preduzimanju preventivnih mjera i Naredbe o zabrani paljenja vatre na otvorenom, ali i pojačati nadzor u ovoj oblasti djelovanja lokalne samouprave”, rekla je Injac.

Kako je istakla, vjeruje u spremnost i profesionalnost svih službi i institucija koje u okviru tima funkcionišu i koje zajedničkim snagama mogu odgovoriti izazovima i kriznim situacijama.

Prema njenim riječima, posebna pažnja i nadzor su uvijek dodatno usmjereni na prostor park-šume Gorica, Ćemovskog polja i prigradskih naselja, a u tom smislu gradske službe i preduzeća već djeluju preventivno.

Injac je rekla da će Glavni grad putem svih kanala komunikacije apelovati i na građane, da savjesnim ponašanjem doprinose sprečavanju požara u ljetnjim mjesecima.

Komandir Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada Zdravko Blečić kazao je da podgorički vatrogasci spremno dočekuju požarnu sezonu sa 23 vozila i 68 vatrogasaca, a imajući u vidu vremenske uslove, očekuje se sezona približna prošlogodišnjoj, u kojoj je zabilježen manji broj požara.

Multidisciplinarni tim čine državni organi poput Vojske Crne Gore, Ministarstva unutrašnjih poslova, ali i predstavnici lokalne samouprave, Doma zdravlja Podgorica, Hitne medicinske pomoći, inspekcija, pravnih lica i svih relevatnih organa čiji rad moze doprinijeti efikasnom koordinacijom aktivnostima iz oblasti zaštite i spašavanja na teritoriji Podgorice.

Kao članovi Tima za zaštitu i spašavanje Glavnog grada uključeni su i predstavnici opština Tuzi i Zeta, koje još uvijek nemaju formirane službe za postupanje u hitnim situacijama iz ove oblasti, kako bi se na ovaj način obezbijedila funkcionalnost.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.