Održan pomen Tivćanima stradalim u NATO agresiji na Jugoslaviju

0

U manastiru Svetog Arhangela Mihaila danas je upriličena arhijerejska liturgija, nakon čega je na gradskom groblju Brdišta u prisustvu članova porodica, održan pomen poginulom pripadniku 63. Padobranske brigade Marku Avramoviću i pripadniku MUP-a Srbije, Draganu Bjelanoviću. Oni su stradali u NATO napadu na nekadašnju SRJ, koji je započeo na današnji dan prije 25 godina. Vijence su položili presjednik opštine Željko Komnenović, ruski ambasador Vladislav Maslenikov, predstabnici OBNORA Tivat, Miholjskog zbora, Bratstva srpske pravoslavne omladine Sv. Pantelejmon Tivat, a polaganju su prisustvovali i članovi udruženja Jermena Crne Gore.

Predsjednik opštine Željko Komnenović je istakao:

“Mi smo i decenijama unazad obilježavali ovaj dan, sjećajući se tog 24. marta 1999. godine, kada su u svim našim gradovima odjeknule prve sirene. Sjećamo se toga da smo u Tivtu, malom gradu, pored Branka Krvavca, jedinog heroja iz ratova devedesetih godina, imali i dva heroja toga rata iz 1999, a to su Marko Avramović i Dragan Bjelanović. Sa njihovim porodicama godinama gajimo kulturu sjećanja i sjećamo se njihovog herojskog čina, jer najveća vrijednost je dati svoj život za otadžbinu, a to su oni upravo uradili. Posebna čast i zadovoljstvo danas su nam što je među nama i ambassador Ruske federacije u Crnoj Gori, gospodin Maslenikov, kome zvanično upućujem riječi saučešća povodom nezapamćenog terorističkog akta u Moskvi. Sjećamo se i njihovih žrtava, jer je taj akt terorizma i nastavak svega onoga što gledamo na globalnom političkom planu unazad ovih 30 godina. Nadamo se da ćemo gajiti ovu kulturu sjećanja i narednih godina i generacije koje dolaze nikad neće zaboraviti ni herojski čin Branka, ni Marka ni Dragana, jer su to oni zaslužili.”

Ruski ambasador Vladislav Maslenikov je kazao:

“Prije 25 godina SAD i NATO raketno-bombenim napadima na vojne i civilne objekte Savezne Republike Jugoslavije pokazali su celom svetu šta je zapravo “humanitarna intervencija”, šta je ‘američka demokratija’.

Vojna operacija SAD i NATO prema Beogradu odvijala se bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, pod izgovorom bezobzirnih optužbi vlasti Republike Jugoslavije za “etničko čišćenje” u Kosovsko – metohijskoj autonomiji, gdje su navodno izazvali humanitarnu katastrofu u regionu.

SAD i NATO su pokazali kakav zvuk slobode nose NATO avioni – za 11 nedjelja na suverenu evropsku državu ispalili su 3 hiljade krstarećih raketa, bacili 80 hiljada tona avionskih bombi, uključujući kasetne granate i municiju sa osiromašenim uranijumom, koja se sada primenjuje već u našem regionu. Varvarsko bombardovanje je odnelo živote skoro 2,5 hiljada ljudi, uključujući 89 djece.

Rusija je odmah osudila vojnu operaciju alijanse protiv Jugoslavije. E.M. Primakov, tada predsjednik Vlade Ruske Federacije, otkazao je posjetu SAD i okrenuo svoj avion iznad Atlantika. I tada, i sada, ovu operaciju alijanse smatramo najgrubljim kršenjem normi međunarodnog prava.

Znamo da neki zapadni ambasadori danas govore i crnogorskim i srpskim političarima „Zaboravite, to je bilo davno“. Ali znamo da koliko se danas u bivšim republikama Jugoslavije odvijaju ovakvi događaji pod sloganom “Ne zaboravimo”. Rusija je čvrsto posvećena Rezoluciji 1244 SB UN i nikada neće
zaboraviti da je Kosovo teritorija Srbije.”

U ime organizatora događaja, Udruženja veterana 63. padobranske brigade, Miajilo Backović je rekao:

“Ovdje leže ratnici, koji su branili 1999. godine istinu i pravdu i ono što je trebalo da se brani, ma kako danas današnja politika na to gleda. Nijedan borac na Kosovu i Metohiji, ni u Srbiji i Crnoj Gori u tom trenutku nije kalkulisao i nije preispitivao zašto ide da uzme pušku. Svi smo znali da moramo da branimo svetinju sa našim velikim svetim precima. Dvojica, jedan u policiji, jedan u vojnoj uniformi su takođe uzeli svoj krst i krenuli na put, ne žaleći svoj život i svoj život su fizički i dali za tu svetinju, i Marko i Dragan, na čijim smo danas temeljima, ne na grobovima, nego na temeljima slobode i uzora i obrasca za naša buduća pokoljenja.”

(Radio Tivat)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.