Odmotava se klupko: Rođaci Brana Gvozdenovića u spisima istrage za Možuru

0

Dvojica rođaka bivšeg ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića i bivši službenici tog resora Vlade Marko i Bojan Vujović, povezani su s aferom “Možura” i njihova imena nalaze se u dokumentima koja istražuje malteško i crnogorsko tužilaštvo. Gvozdenović je, dok je bio ministar, ispred države, odobravao i potpisivao ključna početna dokumenta u vezi sa spornim projektom gradnje vjetroelektrana na brdu Možura između Bara i Ulcinja.

Tužilaštvo na Malti istražuje slučaj “Možura” zbog sumnji da je preko firmi “Cifidex Limited” i drugih povezanih transakcija iz 2015. godine i kasnije, koje su dijelom obavljene i preko Crne Gore, došlo do korupcije više visokih državnih funkcionera Malte, kao i da je taj slučaj povezan s ubistvom novinarke Dafne Karuane Galicije. Crnogorska Vlada je kompaniji “Možura Wind Park” garantovala otkup struje u vrijednosti od 115 miliona eura u narednih 12 godina.

Jedan brat advokat, drugi konsultant
Bojan Vujović je, prema dokumentima iz istrage na Malti, bio punomoćnik firme “Cifidex Limited” i on je potpisao ugovor o prodaji firme “Možura Wind Park” kompaniji “Enemalta”. Taj posao je na Malti ocijenjen kao korupcionaški.

Tužilaštvo na Malti, prema informacijama “Vijesti”, provjerava sva imena koja se pominju u dokumentaciji kao i njihove veze s osobama koje su učestvovale u donošenju odluka ispred dvije Vlade.

Vjetroelektrana Možura kod Ulcinja, svečano otvorena prošle godine

Vjetroelektrana Možura kod Ulcinja, svečano otvorena prošle godinefoto: Gov.me/Saša Matić
Njegov rođeni brat Marko Vujović je preko svoje firme “Management consulting Montenegro” pružao usluge “razvoja projekta” izgradnje vjetroelektrana od 2015. do 2017. nakon čega je ta firma ugašena. Marko je zatim postao izvršni menadžer firme “Adriatic capital advisory” koja je pružala konsultantske usluge firmi “Možura Wind Park”. Specijalno državno tužilaštvo je izuzelo dokumentaciju iz obje njegove kompanije i u toku je njihov izviđaj.

Iz tužilaštva su prije dva dana kazali da su u toku provjere koje se odnose na zakonitost konsultantskih usluga, koje su vršene za račun „Možura Wind Park”.

Podaci iz istrage na Malti pokazuju da je punomoćje za Bojana Vujovića od firme “Cifidex Limited” prošlo tri kontinenta i dva okeana da bi firmu iz Podgorice prodali firmi s Malte
“Do sada prikupljeni podaci ukazuju da je s računa „Možura Wind Park” transferisan iznos od 1.400.725 eura u korist računa “Adriatic capital advisory”, po osnovu konsultantskih usluga, a na računu koji je otvoren kod jedne poslovne banke u Crnoj Gori. Takođe se vrše provjere i u dijelu koji se odnosi na nalogodavace koji su, po osnovu konsultantskih usluga, vršili uplate u korist računa “Adriatic capital advisory” i dalje korišćenje istih, a u cilju utvrđivanja krajnih korisnika tih novčanih sredstava, dok se istovremeno provjeravaju i sve ostale konsultantske usluge koje su vršene za račun pravnog lica “Možura Wind Park”, pa će nakon preduzimanja svih neophodnih izviđajnih radnji tužilaštvo ocijeniti predmetne spise i donijeti odluku u predmetu”, naveli su iz Specijalnog tužilaštva.

Vlasnik firme “Adriatic capital advisory” krije se iza of-šor firme sa Sejšela “Spartans Global Holding INC”.

Jedini vlasnik i direktor firme “Management consulting Montenegro” je bio Marko Vujović. Ona je osnovana 29. jula 2014. a ugašena 22. marta 2017.

Bojan Vujović je kazao “Vijestima” da je u navedenom poslu bio angažovan samo kao advokat.

“Advokati kao što znate nisu u radnom odnosu kod stranka koje zastupaju, pa samim tim ne mogu biti ovlašćeni zastupnici. Advokati nisu u materijalnom pravnom odnosu i nisu stranke u pravnom poslu. Moja uloga je, dakle, bila ograničena i odnosila se na pravno-tehničku podršku. Važno je napomenuti da su u navedenom pravnom poslu bile angažovane renomirane regionalne i evropske advokatske firme”, kazao je Vujović.

Na pitanje da li je zbog svog prethodnog angažmana u ministarstvu bio u konfliktu interesa, kazao je da nije.

“U Ministarstvu održivog razvoja i turizma sam radio prije skoro desetak godina na poslovima implementacije IPA projekata, a koje sam poslove prethodno obavljao u Ministarstvu za evropske integracije. Dakle, nisam bio u bilo kakvom konfliktu interesa”, kazao je Bojan Vujović.

”Brana nisam vidio 10-ak godina”

Prema podacima iz biografije sa sajta njegove advokatske firme, u Ministarstvu održivog razvoja i turizma radio je od 2009. do 2012, a prethodno u Ministarstvu za ekonomske odnose od 2006. do 2009. godine. Gvozdenović je bio ministar održivog razvoja od turizma od 2009. do kraja 2010, kao i od 2012. do 2016. godine.

“S gospodinom Branimirom Gvozdenovićem sam u rodbinskom odnosu, međutim s istim nemam prisan odnos i istog nisam vidio desetak godina. Moja uloga u ovom poslu je bila skromna kao i naknada koju sam naplatio od navedene stranke. Razlog mog angažovanja je bila preporuka međunarodne advokatske kancelarije za koju sam prethodno radio nekoliko godina, a koja je bila angažovana u navedenom pravnom poslu. Reći ću i to da sam angažovan tek u poodmakloj fazi pregovora, jer kompanija Cifidex je otkazala punomoćje ranijim pravnim zastupnicima”, kazao je Bojan Vujović.

Punomoćje obišlo pola svijeta

U dokumentima s Malte nalazi se i punomoćje of-šor firme “Cifidex Limited” sa Sejšela, koje je potpisano ispred njenog vlasnika druge of-šor firme „GSA Services Ltd“ s britanske of-šor zone ostrva Džerzi. Punomoćje je potpisao Alun Grifits i to na Džerziju. U dokumentima je i notarska ovjera ugovora između “Cifidexa” i “Enemalte” od 28. decembra 2015. godine, u kojem je navedeno da Vujović ima punomoćje “Cifidexa” ovjereno kod notara na Barbadosu. Ovo pokazuje da je firmi sa Sejšela u Indijskom okeanu, punomoćje napisano na Džerziju u Britanskom kanalu, a ovjereno na Barbadosu u Karipskom moru, odnosno prošlo je tri kontinenta i dva okeana, da bi firmu u Podgorici prodali firmi s Malte.

Agencija “Rojters” je u svom istraživanju ovog slučaja kao osnivača “Cifidexa” označio Turbana Musajeva, jednog od direktora azerbejdžanskog SOCAR-a, upravo preko firme „GSA Services Ltd” sa Džerzija.

Firmu “Možura Wind Park” su 2010. godine osnovali španska “Fersa” i podgorička firma “Čelebić”. Njima je upis u registar “mehanizma čistog razvoja” 2012. godine odobrio tadašnji ministar Branimir Gvozdenović, što je omogućilo potpisivanje ostalih ugovora i dozvola s državom, pa i subvencija za otkup struje.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.