Odmotava se klupko: DPS pravio milionske pronevjere sa funkcionerom Borisa Tadića

6

Pronevjera više od milion eura sredstava koje je kroz direktnu budžetsku podršku Šengenskog sporazuma obezbijedila EU MUP-u Crne Gore za nabavku opreme za nadzor morske granice prema Hrvatskoj i Albaniji otkrila je kriminalne veze bivše DPS vlasti i nekadašnjeg funkcionera Demokratske stranke Branislava Krekića.

Naime, oprema koja je kupljena za nadzor graničnih sredstava, prema tvrdnjama državnog sekretara u MUP-u Rada Miloševića, nije oprema koja je tražena na tenderu već okvirno pet puta jeftinija. Takođe, Milošević navodi da je oprema rebrendirana – naljepnice su mijenjane naljepnicama renomiranih firmi. On je kazao i da je tender unaprijed namješten beogradskoj firmi “Makina sekjuriti” čiji je vlasnik upravo Branislav Krekić. Milošević je današnjoj pres konferenciji saopštio da je Krekić uključenu ovaj sporan posao.

Krekić je od 2012. do 2014. godine bio narodni poslanik DS-a u Skupštini Srbije, dok je na čelu te stranke bio bivši predsjednik Srbije Boris Tadić, a  bio je i član izvršnog odbora beogradskog DS-a.  Sa svega 29 godina 2012. postavljen je za direktora javnog preduzeća Sportsko-rekreativni centar  “Milan Gale Muškatirović”. Inače osnivač ovog javnog preduzeća je beogradska opština Stari Grad kojom je doskora upravljao Marko Bastać, do 2016. funkcioner DS-a, a sada potpredsjednik Đilasove  Stranke slobode i pravde.

Kao direktor SRC “Milan Gale Muškatirović”  Krekić već namještao tendere “Makini”

Pored sumnjivog  posla sa crnogorskim MUP-om kojim je rukovodio Mevludin Nuhodžić, Krekić je kao direktor SRC “Milan Gale Muškatirović” sklapao brojne sporne aranžmane putem javnih nabavki. Tako je antikorupcijski sajt Pištaljka u nekoliko navrata pisao o namještenim tenderima ovog javnog preduzeća, između ostalih, i sa firmom Makina sekjuriti čiji je Krekić vlasnik.

Sportsko-rekreativni centar „Milan Gale Muškatirović“  od 2014. do  2016. godine potrošio 40 miliona dinara na sumnjive javne nabavke, pisala je “Pištaljka”.

Branislav Krekić je 2015. godine, kako je utvrdila Pištaljka,  dok je upravljao tim sportskim centrom  namještao javne nabavke, između ostalih i za privatnu firmu “Makina sekjuriti” za koju je kasnije radio i u njeno ime sklapao ugovore o javnim nabavkama.

Pištaljka je još 2016. godine pisala o nizu sumnjivih javnih nabavki koje je sprovodio sportski centar na čelu sa Branislavom Krekićem. Jednu od tih nabavki dobila je upravo “Makina sekjutiti” čiji je Krekić ovlašćeno lice sada.

-“Makini” je kao jedinom ponuđaču krajem 2015. godine dodeljena javna nabavka za sistem kontrole i naplate karata na bazenima u iznosu od skoro 18 miliona dinara (skoro 150.000 evra po tadašnjem kursu). Kao i u slučajevima nabavke novogodišnje dekorativne rasvete koju na nezakonitim tenderima godinama unazad dobija firma “Kip lajt“, tako je i rukovodstvo  SRC “Milan Gale Muškatirović” uslovima u konkursnoj dokumentaciji diskriminisalo konkurenciju. Objavili su fotografije opreme koju traže od određenog proizvođača i naveli tehničke specifikacije za modele koji su se nalazili u katalozima tog proizvođača- tvrdila je Pištaljka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po podacima Agencije za privredne registre, te godine kao i naredne, „Makina“ je imala najveće neto dobitke po završnom računu – 2015. godine 2,3 miliona evra, a 2016. godine 4,4 miliona evra. Prijavljeni dobitak je dramatično pao 2017. godine na 430.000 evra. Prošle godine neto dobitak je bio 774.000 evra.

 

 

 

 

 

 

6 Comments
 1. Ivi komentariše

  Pa šta, Kata je tu. Njega voli Evropa.

 2. Žile komentariše

  Može Joka sve. Do podne komunjara, od podne kvazi vernik. Kad je u Plužinama tribina SK Joka u prvi red. Kad je Vladika u Pž Joka u prvi red. Džaba se reklamira jer crvena banda tj sekta ne ide pod ruku sBogom.

 3. Bosko komentariše

  Na zalost sve je tacno.
  Zbog tih hronicnih lopova, Tadica, Djilasa i ekipe dosli su na vlast Vucic i Toma. Bagra i jedni i drugi.
  Sa razlikom sto drzava nikad prljavija nije bila nego pod Vucicevim vodjstvom. Ali nikad prljavija.
  Uzas.
  Da ima naroda, a nema ga, da ih sve najurimo.
  Pogledajte sta je radio DPS 30 godina?!
  Tragedija.

  4
  2
  1. Marko komentariše

   Sad vam ni srbi neku ne valjaju,a da sory vama valja samo Vucic.O kako cete se gorko kajati bas od njega.

   1
   2
 4. Duka bazuka komentariše

  A DODI LI ŠTO TAJ KREKIĆ OVOME ČUVENOME ARHITEKTI MLADENU KREKIĆU TE IZPROJEKTOVA CIJELU GORU CRNU ??? MOŽE BIT PO BABINE LINIJE

 5. MARIJANA komentariše

  Llopina, lopina, lopina bahata . Svi znaju u SRBIJI a sad i Crnoj GORI. GOLI OTOK TREBA ZA OVKAKVO LIKA ZVANI KREKIC.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.