Odmah nakon Zelenskog: Vučić se oko ponoći obraća na Generalnoj Skupštini UN-a!

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas će u Njujorku održati govor na Generalnoj debati svjetskih lidera, u okviru 77. zasijedanja Generalne skupštine UN, koja će trajati do 26. septembra.

Vučić će govoriti oko ponoći po našem vremenu, kao deveti govornik, a prije njega će se putem video-veze obratiti predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

Glavna tema ovogodišnjeg zasijedanja Generalne skupštine UN, koja je počela 13. septembra, jeste „Prelomni trenutak: transformativna rešenja za međusobno povezane izazove“.

Generalne debate danas, drugog dana, počeće prvom sesijom od 15 časova (devet po američkom vremenu), na kojoj će prvi govoriti Muhamadu Buhari, a sedmi govornik biće američki predsjednik Džozef Bajden.

Prvi govornik u drugoj sesiji od 21 čas po našem vremenu biće predsjednica Mađarske Katalin Novak, a 12. govornica u tom delu debate biće britanska premijerka Liz Tras.

Vučić je ranije najavio da je svoj govor podijelio u pet tačaka, kao i da će najvažnija biti ona o poštovanju međunarodnog prava.

Vučić je ranije najavio da će danas imati susret sa ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jiem.

Takođe, kako je ranije najavljeno, Vučić će ukoliko bude stigao, nakon svog govora možda prisustvovati prijemu koji će prirediti američki predsjednik sa svojom suprugom.

Na Generalnoj debati učestvuju 92 predsjednika država i kralja i 58 predsjednika vlada, dok ostale državne delegacije predstavljaju potpredsjednici država i vlada i ministri spoljnih poslova.

Debatu je tradicionalno otvorio predsjednik Brazila Žair Bolsonaro, a zatim se obratio generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

(Tanjug)

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.