Odluke Evrolige: Prioritet je da se sezona završi, razmatra se i promjena formata

0

Čekali su ceo dan košarkaški zaljubljenici da vide kakav će dogovor biti postignut na sastanku Borda Evrolige, da li će se i kada Evroliga i Evrokup nastaviti, da li će menjati format i šta će biti generalno sa platama igrača. Suština sastanka je da će se gledati da svi mečevi budu odigrani.

Crvena zvezda nastupa u Evroligi gde je ostalo još šest kola do kraja ligaškog dela, dok je Partizan trebalo da igra protiv Uniksa iz Kazanja u četvrtfinalu Evrokupa. Zato su navijači i jednih i drugih čekali da vide kakav će dogovor biti.

Pominjalo se čak i da bi obe lige mogle u ovom momentu da budu završene, ali prioritet Evrolige je da se sve odigra do kraja. Pa čak iako bi to značilo promene formata ili probijanje unapred određenih termina. Sada kada nema Olimpijskih igara to je sve malo izvodljivije i fleksibilnije.

Mnogi su ovaj sastanak nazvali istorijskim i jednim od najbitnijih u istoriji evropske košarke. Videćemo kako će na sve to odreagovati igrači i njihova Unija, jer je predsednik Unije Boštjan Nahbar pričao o tome da se igrači ne mogu vratiti na teren pre kraja maja te da smo svakoga dana bliži definitivnom prekidanju sezone.

Evroliga je u obraćanju javnosti obrazložila sledeće odluke:

– Takmičenja će se nastaviti u momentu kada to situacija bude dozvolila i kada budu postojali optimalni zdravstveni i sigurnosni uslovi za sve učesnike. Sve to prateći preporuke relevantnih zdravstvenih autoriteta i lokalnih vlasti

– Prioritet je da se ova sezona 2019/2020 završi po aktuelnom formatu, što znači da se odigra regularni deo kraja, zatim plej-of i Fajnal for. To bi verovatno značilo da bi se sve završilo iza predviđenog datuma u maju, sa time što bi frekventnost utakmica bila koncentrisanija, ako je to neophodno. Isti prioritet će se odnositi i na Evrokup

– Uobičajene procedure koje će biti predložene Udruženju košarkaša Evrolige i Udruženju trenera Evrolige su između ostalog: moguć povratak igrača i trenera u svoje rodne gradove i njihove obaveze, kao i prilagođena primanja tokom suspenzije takmičenja.

– Učiniti da pravila o finansijskoj stabilnosti i finansijskom fer-pleju budu fleksibilnija, dok se ne stvori jasna vizija oko budućeg razvoja finansijske situacije.

– Važnost da svi činioci lige (sama liga, klubovi, igrači, treneri, sudije, ambasadori) shvate svoju ulogu i da budu inspiracija i doprinesu borbi protiv virusa korona na svaki mogući način. Ovo se može ostvariti kroz podizanje svesti oko toga kako se zaraza širi, pomaganje zajednicama kojima je pomoć neophodna ili jednostavno dati ljudima zabavan sadržaj kroz koji mogu da uživaju u košarci.

– Evroliga će dati sve od sebe da svi činioci poštuju kampanju koja je već u toku, a tokom koje se poziva da svi ostanu u svojim domovima.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.