Odluka Haga: Priština ne može da sudi srpskim generalima!

0

Nijednom osuđeniku koji je pred Tribunalom u Hagu već dobio kaznu, za ista djela ne može suditi nijedan nacionalni sud.

Ovo je odgovor koji su iz Mehanizma za međunarodne krivične sudove „Novosti“ dobile na pitanje „da li neki drugi, domaći ili međunarodni sud ima pravo da ponovo pokrene proces protiv generala Nebojše Pavkovića, koji već izdržava kaznu od 22 godine zatvora“.

Tako je i zvanično postalo jasno da su priče iz Prištine da će biti podignuta optužnica protiv nekadašnjeg komandanta Treće armije Vojske Jugoslavije „pucnji u prazno“.

„U skladu sa članom sedam Statuta Mehanizma, nijednoj osobi se ne može suditi pred nacionalnim sudom za djela koja prema ovom Statutu predstavljaju teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava i za koje joj je već suđeno pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju“ – rečeno je „Novostima“ u Hagu.

U skladu sa pravilom 16 Pravilnika o postupku i dokazima Mehanizma, kada predsjednik dobije pouzdane informacije o tome da je pred sudom neke države protiv neke osobe pokrenut krivični postupak za krivično djelo za koje joj je već suđeno pred MKSJ, pretresno vijeće koje je odredio predsednik izdaje nalog sa obrazloženjem kojim od tog suda traži da trajno obustavi postupak.

Pavkovića su u zatvoru u Finskoj gdje služi kaznu prije nedelju dana pokušali da posjete tužilac i istražni sudija tzv. Kosova kako bi mu predočili da spremaju optužnicu, ali ih general nije primio, poručivši:

„Ja sam građanin Srbije i sa njima nemam o čemu da razgovaram“.

Iz Prištine više puta su poručivali da će pokrenuti postupak za ratne zločine protiv srpskih generala koji su 1999. godine branili zemlju na KiM. Advokati i stručna javnost, međutim, odmah su objasnili da je ponovno pokretanje procesa potpuno neutemeljena priča koja nema nikakvo utemeljenje u međunarodnoj teoriji niti praksi.

Pavković se predao sudu 2005. godine. Do presude donijete posle devet godina, po kojoj je osuđen po svih pet tačaka optužnice – za prisilno premještanje, deportacije, ubistva i progon albanskog stanovništva sa KiM u prvoj polovini 1999. godine, boravio je u pritvoru u Sheveningenu. Za nekoliko mjeseci stiče pravo da traži prevremeni otpust na slobodu posle dvije trećine odslužene kazne. Odluku o izlasku donijeće Mehanizam.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.