Odloženo suđenje Dušku Kneževiću: Advokatu nije uručena optužnica

Odloženo suđenje Dušku Kneževiću: Advokatu nije uručena optužnica

Ročišta u predmetima Aerodromi i Karbon, u kojima je odbjegli biznismen Duško Knežević označen kao organizator, odložena su za 11. oktobar, jer advokatu odbrane Zdravku Đukanoviću nijesu uručene optužnice.

Đukanović, koji je advokat Kneževića, kazao je da za nijedan pretres nijesu bili stvoreni zakonski uslovi da bi se održali.

„Nijesu mi uručene optužnice ni za jedno, ni za drugo ročište. Optužnice sam preuzeo od sudije neposredno nakon odlaganja“, rekao je Đukanović novinarima nakon ročišta.

U predmetu formiranom protiv Kneževića, bivšeg izvršnog direktora Atlas banke, Marka Nikolića i nekadašnje direktorice sektora platnog prometa u toj banci, Dijane Zečević, kompanija Aerodromi Crne Gore je, kako se sumnja, nezakonitim poslovanjem oštećena za tri miliona eura.

Knežević je, u slučaju Global karbon, označen kao organizator četvoročlane kriminalne grupe koja mu je svojim djelovanjem pribavila imovinsku korist od 1,9 miliona evra.

Đukanović je kazao da se Knežević bez razloga poziva preko oglasne table Višeg suda u Podgorici, iako postoji adresa u Londonu koja je dostavljena Višem sudu i Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) na kojoj se Knežević nalazi.

„Imamo situaciju da ulazimo u deseti mjesec, a da nije održan nijedan glavni pretres, pri čemu se optužnice podižu ekspresno. Odbrana je uvjerena da to nije slučajno, jer ćemo na glavnim pretresima, koji su javni, predlagati saslušanje više osoba nosilaca izvršnih funkcija gdje ćemo moći da postavljamo pitanja direktno o konkretnim stvarima koje će ukazati na to da su optužnice neutemeljene i nezakonite i da nema krivice Kneževića“, rekao je Đukanović.

On je, govoreći o privremenom oduzimanju imovine, saopštio da je taj postupak regulisan Zakonom o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.

„Da bi se nekom oduzela imovina zakon predviđa dva osnova, odnosno da postoji pravosnažna presuda, koje u konkretnom slučaju nema, i drugi da postoji osnovana sumnja da je ta imovina stečena kriminalnom djelatnošću. Knežević je svoju imovinu stekao zakonitim poslovima 30 godina poslovne aktivnosti u Crnoj Gori, Srbiji i regionu“, objasnio je Đukanović.

On je dodao da će nastaviti sa odbranom, uvjeren da će dokazati da su navodi u svim tim optužnicama potpuno bez osnova.

„Nijesmo začuđeni ovakvnim postupanjem, ono samo predstavlja slijed pravnog nasilja i najrazličitijih vrsta zloupotreba da bi se oduzela imovina Kneževiću. To je i neka vrsta odmazde za pokrenute postupke pred međunarodnim arbitražama u kojima je za sada imovinsko-pravni zahtjev od 500 miliona evra koji smo podnijeli“, naveo je Đukanović.

Sutkinja Višeg suda, Evica Durutović, kazala je na ročištu u slučaju Aerodromi da se ono odlaže za 11. oktobar, jer nijesu ispunjene procesne pretpostavke za njegovo održavanje.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *