Odloženi pregovori: Nema razgovora o primjeni već samo o promjeni Zakona

0

Zbog vanrednih okolnosti i opasnosti od pojave koronavirusa, pregovori između Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko primorske o Zakonu o slobodi vjeroiposvijesti su odloženi.

“Primili smo juče informaciju od Vlade Crne Gore da se zbog novonastale situacije u vezi virusa Covid 19 pregovori ekspertskih timova Episkopskog Savjeta SPC i Vlade odlažu. S obzirom da se radi o vanrednim okolnostima shvatamo i prihvatamo razloge odlaganja”, saopšteno je iz Mitropolije.

U MCP ponavljaju da je ovakav Zakon za njih u spornim odredbama neprihvatljiv i neprimjenljiv.

“To je razlog zašto želimo da razgovaramo isključivo o njegovoj promjeni a ne primjeni”, poručuju u MCP.

Zato apeluju na sve državne organe da se uzdržavaju od svake vrste primjene ili pripreme za njegovu primjenu.

“Svaki jednostrani potez vlasti i eventualna zloupotreba u ovim vanrednim uslovima negativno bi se odrazilo na dalji tok pregovora i udaljilo bi nas od svakog kompromisa i valjanog dogovora. Ostajemo spremni i otvoreni za nastavak pregovora na ekspertskom nivou čim se okolnosti promijene budno prateći sve što se dešava u vezi sa spornim Zakonom”, poručuju u MCP.

S obzirom na vanredne okolnosti u MCP ističu da su crkvene aktivnosti svedene na minimum, poštojući preporuke nadležnih institucija.

“Kao što smo već saopštili, molitvene litije su privremeno obustavljene odmah nakon izricanja mjera o zabrani javnog okupljanja. Slijedeći odluke i preporuke, donijeta je odluka da Cetinjska Bogoslovija obustavi nastavu i raspusti sve đake kućama”, kazali su u MCP.

Obustavljeni su časova vjeronauke, probe horova i zakazanih predavanja, tribina i manifestacija.

“Preko crkvenih medija se svakodnevno vjernici informišu o mjerama opreza. U tom smislu smo, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, obezbijedili i gostovanja epidemiologa i ostalih stručnjaka iz ove oblasti. Sve to pokazuje da Crkva svoje aktivnosti prilagođava aktuelnom stanju u Crnoj Gori i svijetu apelujući na savjestan i odgovoran odnos svakog vjernika”, navode u MCP.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.