Odličan potez ministra pravde: Leposavić spriječio izbor Đukanovićevog ministra za predsjednika Vrhovnog suda!

29

Miraš Radović, bivši ministar pravde u Vladi Mila Đukanovića nije danas na sjednici Sudskog savjeta izabran za predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore! 

On je dobio pet glasova na Sudskom savjetu, što je nedovoljno za njegov izbor. Po Ustavu, za izbor predsjednika Vrhovnog suda potrebna je dvotrećinska većina od deset članova, odnosno sedam glasova. Zbog toga, izbor predsjednika Vrhovnog suda vraćen je na ponovni postupak.

Ovakav, neočekivan epilog desio se zaslugom ministra prravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira koji je pitanjima spriječio obmanu kandidata Radovića koji je Sudskom savjetu izlagao program petogodišnjeg mandata a da mu zapravo funkcija sudije prestaje za manje od godinu i po dana po sili Ustava, zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju!

Ovim je spriječena dublja institucionalna kriza u pravosudju i teža blokada pravosudnog sistema, ali je sasvim čudno i zabrinjavajuće da su Radovićeve kolege sudije Vrhovnog suda znale za ove činjenice i uprkos njima odredile Radovića kao kandidata za predsjednika Vrhovnog suda. 

Ministar Leposavić je na ovaj način otvorio goruću temu duboko ukorjenjenog nepotizma u crnogorskom pravosudju koje zahtjeva snažan i sistemski odgovor, naročito u pogledu rješavanja problema u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 ali i garancija osnovnih ljudskih prava i sloboda gradjanima Crne Gore.

Ministar pravde je, moglo se čuti, insistirao na nemogućnosti kandidata za predsjednika Vrhovnog suda da sprovede petogodišnji plan rada budući da mu za već godinu ipo dana po sili Zakona i Ustava prestaje sudijska funkcija.

Leposavić je tokom intervjua pitao kandidata, pored ostalog, i o njegovoj nekadašnjoj politickoj funkciji i navodima da je ucestvovao u kampanji DPS-a što do danas nije demantovao.

Radović, bivši ministar pravde u Vladi Mila Đukanovića, dobio je pet glasova na Sudskom savjetu, što je nedovoljno za njegov izbor. Po Ustavu, za izbor predsjednika Vrhovnog suda potrebna je dvotrećinska većina od deset članova, odnosno sedam glasova. 

Fenomen vezan za današnju sjednicu Sudskog savjeta je da su novinari Vijesti pitali ministra Leposavića o njegovim stavovima vezanim za Srebrenicu!

29 Comments
 1. Monarch komentariše

  Bravo g.Leposavicu.Olos od novinara Vijesti ignorisite.

  124
  8
  1. Црна_Гора komentariše

   Leposavic predstavlja vecinsku Crnu Goru.
   Montenegrini su samo 10% Srpske Sparte CG.

   Smrt FASIZMU.!!

   37
   11
   1. Marko komentariše

    A ti imaš samo 10% mozga normalnog čovjeka.

    1
    7
    1. mmne komentariše

     a ti ni toliko bogomi..

  2. Marko komentariše

   Ko kazni piše i izvrce cinjenice taj je novinarska ološ,pa vi god bio novinar.
   Gospodo iz Borbe kakve veze ima vlada i leposavic za izborom sudija.sram vas bilo kako lažete.Sudska grana vlasti nema direktne veze sa Min.pravde. Ne lazite neznavene vaše čitaoce,a ima ih prilično.

   1
   5
 2. Radivoje komentariše

  Bravo!!!

  91
  1
 3. Žile komentariše

  Bravo Leposaviću. Ne daj bagri prolaz. A ovi što te ne vole neka ti izduvaju malo.

  81
  5
 4. Istina je jedna nema dvije komentariše

  Vijesti po obicaju sprečavaju razoblicavanje rezima na svakom koraku, a sto se tice sudija koji svjesno krse zakon sve ih treba pozvati na odgovornost i naravno smijeniti… Ali ovo je zemlja dje se ispravni smenjuju, a gresni unapredjuju… Odmah se i premijer uklopio u semu…

  98
  1
 5. tako stoje stvari komentariše

  Bojim se da je ovaj postupak i ovako postupanje ministra Leposavića samo dodatni argument neslanom Zdravku da istraje na njegovoj smjeni.

  Nije britva džaba umirio Komite, neslani je nešto obećao za uzvrat…a ovo se baš i ne uklapa u ” kohabitaciju” i dil neslanog i britve.

  47
  3
  1. Bucko komentariše

   Leposavic se izjasnio sta misli o Srebrenici. Ubrzo ce bit smijenjen i odlazi u prislost tamo dje mu je i mijjesto

   6
   29
   1. alf komentariše

    Bucko opisi nam kako izgleda biti nacisticka gnjida.

    20
    3
   2. Nermin komentariše

    Bucko ajde ti taxiraj te Bošnjake po Sarajevu i drži neprijavljene radnike. Muka na tebe što padoše sa vlasti a taman si bio počeo da “stvaraš”.

    4
    1
 6. Helm komentariše

  “Vijesti” (Soroš) su peta kolona i rade sve na štetu naroda i Crne Gore.

  46
  5
 7. Nasi komentariše

  Ko pise Borbi ove tekstove. Ovo je IQ 23

  4
  40
  1. alf komentariše

   IQ vas nacista u Crnoj gori je 0 pa je za vas i 23 pojam pameti.

   13
   3
 8. Helm komentariše

  DF da drži makar malo do sebe i birača odbio bi bilo kakav vid saradnje sa televizijom”Vijesti” koje sprovode antisrpski projekat u Crnoj Gori!

  22
  1
  1. alf komentariše

   A gdje sad nadje vezu DF-a i Vijesti,da ih nisi zamijenio za URA?

   10
   1
   1. Helm komentariše

    Alf

    Politički predstavnici DF-a, gostuju na televiziji sa antisrpskom uređivačkom politikom, koja se sprovodi na suptilan način i ima za cilj rasbljavanje Crne Gore.
    U tome im (ne)svjesno pomažu i predstavnici DF-a i (in)direktno rade protiv
    interesa srpskog naroda.

 9. Radnik komentariše

  Df treba da da javno saopstenje o postupanju koncerna vijesti i njihovim namjerama .a Milun Zogovic da ne odlaze izbor clanova savjeta RTCG

  15
  2
 10. alf komentariše

  Leposavic je samo danas napravio dovoljno da pokaze da je veca vrijednost od Krivokapica.

  19
  1
 11. Rade komentariše

  A vala Leposavicu dje napravi ovo Zdravku a taman je mislio da ce mu Milo namignut onako seretski jer je postavljen Miras na Vesnino mjesto.

  15
  1
 12. […] Он је добио пет гласова на Судском савјету, што је недовољно за његов избор. По Уставу, за избор предсједника Врховног суда потребна је двотрећинска већина од десет чланова, односно седам гласова. Због тога, избор предсједника Врховног суда враћен је на поновни поступак, сазнаје Борба. […]

  3
  1
 13. Skupina komentariše

  Izbor sudije a oni o Srebrenici. Kako su ti ljudi iz vijesti odvratni. Pih. Koga briga više za Srebrenicu

 14. Petar komentariše

  Smijeniti Krivokapića, a ne Leposavića!

 15. Nevena komentariše

  Gospodin! Bravo, ministre!

 16. Jovana komentariše

  Podrška za ovog mladog, obrazovnog, stručnog i čestitog čovjeka koji je ozbiljno shvatio svoju obavezu i preuzeo odgovornost da građani Crne Gore konačno dobiju promjene koje odavno čekamo! Bravo, ministre!

 17. Hristina komentariše

  Bravo za ministra. Dok oni vrijeđaju i prijete neki moraju i da rade! Svijetli primer naš ministar Leposavić.

 18. Bato komentariše

  Bravo za Ministra Leposavića
  Svaka čast
  Ao bog da,budući Lider Srba u C.Gori
  Vijesti….ne treba komentarisati

 19. Borko komentariše

  Takav čovjek nam treba… svaka mu čast na neukaljanom obrazu…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.