Odbrana predložila da se obustavi krivični postupak protiv Brkovića

0

Advokat Dragoljub Đukanović branilac okrivljenog Dragana Brkovića, kao i branioci njegovih sinova Bojana i Borisa, i izvršnog direktora kompanije „Vektra“ Milića Popovića juče su u podgoričkom Višem sudu zatražili da se obustavi krivični postupak protiv njih.

Odbrana smatra da specijalno tužilaštvo nije ponudilo nijedan dokaz da su preduzeće HTP „Boka“ prilikom privatizacije i reorganizacije oštetili za 5.075.346,19 eura.

Brkovići se terete da su u periodu od septembra 2017. do decembra 2019. godine počinili produžena krivična djela zloupotrebe ovlašćenja u privredi i zloupotrebe imovina prodaje putem javne putem pomaganja.

Specijalno tužilaštvo tereti Dragana Brkovića, njegove sinove Borisa i Bojana, i izvršnog direktora kompanije „Vektra“ Milića Popovića da su preduzeće HTP „Boka“ prilikom privatizacije i reorganizacije oštetili za 5.075.346,19 eura. U istrazi je utvrđeno da su okrivljeni u ovom slučaju imovinu nekadašnje HTP Boke prodali zakonito ali su mimo zakona trošili novac koji je dobijen od prodaje vrijednih nekretnina tog preduzeća.

Vanraspravno vijeće kojim je predsjedavao sudija Boris Savić donijeće odluku u narednih 15 dana.

Advokat Dragoljub Đukanović je istakao da odbrana okrivljenih u procesu istrage nije imala ista prava kao I tužilaštvo koje je kao I oni stranka u postupku pred sudom.

2Odbrani je uskraćeno pravo na jednakost oružja jer se nalazima vještaka bavilo samo tužilaštvo dok smo mi dobili pristup tek kad su vještačenja okončana odnosno nalaz nam je samo uručen”,, naveo je advokat Đukanović. Dodao je da podaci iz nalaza vještaka finansijske struke i otužnice specijalnog tužilaštva ne odgovaraju realnom I stvarnom stanju.

„Revizorski izvještaj koji se odnosi na poslovanje preduzeća Vektra Boka je drugačiji od nalaza vještaka finansijske struke koje je naložilo specijalno tužilaštvo”, naveo je advokat Đukanović. Dodao je da se u nalazima vještaka navodi da su nekretnine prodavane po manjoj vreijednosti od one koja je određena ali ne navode ko je određivao tu cijenu i po kojim kriterijumima. “Svima je poznato da se imovina prodaje putem javne ponude I da ovaj vid prodaje predstavlja najtržišniji način utvrđivanja vrijednosti bilo čega uključujući I nekretnine koje su određene za prodaju u postupku reorganizacije Vektra Boke”, pojasnio je advokat Đukanović.

Optuženi i njihovi branioci smatraju da bi se stečajni postupak Vektre Boke kroz reorganizaciju uspješno okončao odnosno da bi kompanija vratila sva dugovanja I nastavila sa radom da Specijalno tužilaštvo nije pokrenulo krivični postupak I pohapsilo menadžment kompanije.

„Država je hapšenjem optuženih stala na put ozdravljenju Vektra Boke”, zaključio je advokat Đukanović.

(Vijesti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.