Odbor direktora Aerodroma smijenjen bez održavanja sjednice Skupštine akcionara

2

Na prekjučerašnjoj sjednici Vlade Crne Gore razriješen je Odbor direktora Aerodroma Crne Gore AD bez održavanja Skupštine akcionara. Novi članovi odbora direktora na predlog Vlade su Nebojša Đoković, Ognjen Jovović, Branko Vuković, Boro Todorović i Eldin Dobardžić.

Međutim zakon o privrednim drustvima ne pravi razliku u načinu razrješenje članova odbora direktora kod jednočlanih i višečlanih akcionarskih društava koji su u punom mandatu, pa se postavlja pitanje da li je Vlada morala sazvati vanrednu sjednicu na kojoj bi skratila mandat dosadašnjim članovima.

Član 149 Zakona glasi

Vanredna skupština saziva se ako:

1) akcionari koji posjeduju najmanje pet odsto glasačkih prava dostave pisani zahtjev za održavanje skupštine;

2) odbor direktora, odnosno članovi nadzornog odbora ili akcionari predlože da se:

a) promijeni djelatnost društva;

b) promijeni osnovni kapital društva;

c) promijeni revizor prije isteka roka na koji je izabran;

d) promijeni član odbora direktora, odnosno član nadzornog odbora prije isteka njegovog mandata.

3) su veliki gubici društva ili da se odobri društvu da kupi sopstvene akcije;

4) se odobrava reorganizacija, spajanje, dobrovoljna likvidacija ili podnošenje predloga za pokretanje stečajnog postupka društva;

5) to zahtijeva revizor koji je podnio ostavku;

6) prestane članstvo članu odbora direktora, odnosno nadzornog odbora;

7) odbor direktora, odnosno nadzorni odbor smatra da određeno pitanje treba razmotriti na vanrednoj skupštini akcionara.

Stav 1, tačka 2, alineja d) nam govori da će i o ovom pitanju na kraju odlučivati sud jer se Vlada pozvala na član 108 stav tri istog Zakona gdje se kaže da akcionar jednočlanog akcionarskog društva ima ovlašćenja skupštine akcionarskog društva i dužan je da odluke donosi u pisanoj formi i vodi evidenciju donesenih odluka u knjizi odluka društva.

Dosadašnji ćlanovi odbora direktora Aerodroma Crne Gore AD bili su Dragoljub Bulatović, Radule Raonić, Admir Mustajbašić, Zdravko Mitrović i Dževat Redžematović.

2 Comments
  1. Ivi komentariše

    Nama više Skupština ne treba. Neće je ni biti dok se to NATOVSKO i govnavo ne namesti dobro. Stigli sokići, a i sekretarica kao ispomoć!

  2. bitak komentariše

    Je li ovaj Djokovic sestric Rade Savicevic Milove bankarke sto je prala pare od cigara,Ako je taj,onda DPS treba da slavi ,uvalili su jos jednog svoga experta na znacajno mjesto.Trebala bi borba da istrazi ovo?Ovo je BRUKA!!!!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.