Odbijen zahtjev branilaca: Tači i ostali optuženi ostaju u pritvoru

1

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih vijeća Kosova sa sjedištem u Hagu odbio je zahtjev branilaca nekadašnjeg glavnog komandanta OVK i predsjednika Kosova Hašima Tačija za privremeno puštanje na slobodu.

Istu odluku je donio i povodom zahtjeva branilaca Redžepa Seljimija, Kadrija Veseljija i Jakupa Krasnićija koji su zajedno sa Tačijem optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, saopšteno je danas iz tog suda u Hagu.

Sudija smatra da samo pritvorom mogu da se otklone rizici od njihovog bjekstva, opstrukcije postupka, uticanja na sjvedoke i činjenja daljih krivičnih djela, navodi se u odluci sudije, kako prenosi Tanjug.

Branioci optuženih su tražili njihovo puštanje iz pritvora i odbranu sa slobode nudeći garancije da neće pobjeći, tražeći zamjenu pritvora za kućni pritvor i druge mjere, međutim sudija smatra da to nije dovoljno.

Tači i ostali su uhapšeni početkom novembra 2020. godine.

On je prethodno podnio ostavku i predao se sudu u Hagu.

Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti i terete se za zločine širom 40 mjesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im prijeti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična djela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mjesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u sjevernoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta djela su izvršili “pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima”.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose “individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična djela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila dio raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK”.

1 Comment
  1. Istvan komentariše

    Za njih nema zime sad ce nijov pobratim Milo da urgira da ih puste licno ce da garantuje

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.