Od početka godine naplaćeno skoro 190.000 evra u postupku prinudne naplate

0

Odsjek za sprovođenje postupka prinudne naplate preduzima sve aktivnosti iz svoje nadležnosti a prioritet u radu je stvaranje uslova za sprovođenje postupka prinudne naplate, neizvršenih novčanih sankcija koje su bile neposredno pred zastarom, a sve u cilju sprečavanja štete koja bi nastala usljed njihovog zastarjevanja.

Kako bi se stvorila mogućnost prinudne naplate neizvršenih novčanih sankcija prenosom sa računa koja fizička lica imaju kod poslovnih banaka, Odsjek za sprovođenje postupka prinudne naplate je inicirao projekat uvezivanja na Web servis Centralne banke Crne Gore, radi dobijanja podataka kod kojih poslovnih banaka fizička lica koja su u prekršaju imaju otvoren i aktivan račun.

Zahvaljujući saradnji sa nadležnima iz Centralne banke i Info Stream-a, početkom ove godine, započeta je implementacija ovog projekta i obezbijeđeni su tehnički uslovi za sprovođenje postupka prinudne naplate svih neizvršenih novčanih sankcija izrečenih konačnim iizvršnim prekršajnim nalozima.

Prinudna naplata novčanih kazni izrečenih nezaposlenim počiniocima prekršaja sprovodi se donošenjem naredbi svim poslovnim bankama kod kojih fizičko lice koje je u prekršaju ima otvorene i aktivne račune. Takođe prinudna naplata preko poslovnih banaka vrši se i u slučajevima kada poslodavci kažnjenih lica, Fond PIO ili Centralna banka, iz određenih razloga ne postupe po dostavljenoj naredbi.

Sve navedene mjere koje se preduzimaju u cilju izvršenja novčanih sankcija izrečenih konačnim i izvršnim prekršajnim nalozima su preduslov za sprovođenje postupka zamjene novčane kazne u kaznu zatvora ili rada u javnom interesu, što je u nadležnosti suda za prekršaje.

Dakle, ukoliko se novčana sankcija ne može izvršiti prinudnom naplatom, ovaj organ će inicirati pokretanje postupka pred nadležnim sudom za prekršaje, u cilju zamjene novčane kazne u kaznu zatvora ili rada u javnom interesu.

Od početka godine zaključno sa 26. februarom 2020. godine, Odsjek za sprovođenje postupka prinudne naplate je donio 14.625 naredbi za prinudnu naplatu. Za pomenuti period, po navedenom osnovu, naplaćen je iznos od 188.913 evra.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.