Od jeseni, svi uređaji u EU će morati da imaju isti punjač

0

Evolucija punjača za mobilne telefone, tablete i druge pametne uređaje već više od jedne decenije zadaje muke onima koji često mijenjaju gedžete, kao i onima koji u svom vlasništvu imaju više od jednog uređaja. Posmatrajući period od prije 12 ili 13 godina, broj vrsta punjača, odnosno ulaza premašivao je 30. A znači – jedan punjač bio je kompatibilan samo sa jednim uređajem, eventualno sa dva, ali nikako sa svim.

Umjesto više različitih punjača – jedan univerzalni

Konačno je i ovome došao kraj, zahvaljujući zakonskom rješenju koje je prije dvije godine usvojeno u Evropskom parlamentu. Već od jeseni tekuće godine, potrošači u Evropskoj uniji više neće morati da imaju nekoliko punjača (jedan za telefon, drugi za slušalice, treći za laptop, četvrti za miša i tastaturu, peti za elektronsku cigaretu, i tako u nedogled), već će sve gedžete puniti preko jednog, univerzalnog punjača sa (uslovno rečeno) novim Type-C portom.

Zakonsko rješenje donijeto iz dva razloga

Zakonsko rješenje koje je donijeto plod je višegodišnjih pregovora između parlamenta i zemalja članica EU i dio opšte inicijative Evropske unije da se redukuje količina elektronskog otpada, na račun proizvodnje održivijih uređaja i njihovih pratećih elemenata, kao što su punjači. Prema procjenama stručnjaka, ovakvo rješenje članicama EU trebalo bi da donese ne samo značajne ekološke promene, već i drastične mere uštede, i to do čak 250 miliona evra.

Na koje uređaje se „pravilo jednog punjača“ ipak neće odnositi

Pravilo da mora postojati jedinstveni punjač sa Type-C portom neće se odnositi jedino na uređaje za ličnu negu i higijenu, poput električnih četkica za zube, elektičnih brijača, masažera, epilatora i slično. Zbog tehničke nekompatibilnosti sa Type-C portom, proizvođači će moći da nastave da u svoje uređaje ugrađuju specifične, tipske ulaze.

(RT)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.