Očajnički potez Aljbina Kurtija: Šta se krije iza hapšenja „srpskih špijuna“ na Kosovu*?

0

Optužbe Prištine na račun njenih sunarodnika da su špijuni srpskih bezbjednosnih službi su očajnički potez režima Aljbina Kurtija da prikrije svoje neuspjehe pred unutarpolitičkim auditorijumom, smatra bivši operativac Božidar Spasić.

U Uroševcu na Kosovu i Metohiji su uhapšena dvojica Albanaca, navodno zbog saradnje sa Bezbednosno-informativnom agencijom Srbije (BIA), što je iz ove službe odmah oštro demantovano.

Kurtijevo pranje zbog neuspjeha

U njihovom hapšenju ključnu ulogu je imala takozvana Kosovska obaveštajna agencija a jedan od uhapšenih je bio policijski službenik u periodu od 1990. do 1999. godine, dok je nakon rata nastavio da vrši dužnost carinika tokom perioda upravljanja UNMIK na Kosovu.

Na pitanje šta se tačno krije iza plasiranja teze Prištine da su uhapšeni Albanci srpski špijuni Božidar Spasić, bivši pripadnik srpske Državne bezbednosti, kaže da se Priština služi metodama iz Hladnog rata ne bi li prikrila sopstvene neuspehe, pri čemu ističe da su ova hapšenja, po njemu, višeslojna.

„Cilj ovih hapšenja jeste da prikriju neuspjehe koje Priština ima na sve strane i u svim službama. Drugo, na suđenju Hašimu Tačiju i ostalima se iznose činjenice i detalji upravo iz perioda za kada se ova dva Albanca optužuju da su špijunirali za Srbe, što ukazuje na činjenicu da oni povezuju neke stvari koje ne mogu da se povežu, ali, njima neprijatno padaju hapšenja i suđenja u Hagu pa ovim žele da pokažu kako je eto Srbija u to vrijeme vrbovala Albance koji su za nju špijunirali. To su naravno bezvezne igre,“ ocjena je Spasića.

S druge strane, po mišljenju Spasića, pomenuto hapšenje Albanca koji su navodno radili za srpske bezbjednosne službe, a protiv, kako kažu, „Republike Kosova“, kao i činjenica da su u hapšenju učestvovali prištinski specijalci su očekivani potez.

Višeslojni motiv Prištine

„Evo i zašto. Sjetimo se da je nedavno Srbija uhapsila Albanca, bivšeg pripadnika OVK koji se sumnjiči da je počinio ratni zločin i protiv Srba i Albanaca i koji je bio na međunarodnoj optužnici zbog terorizma. Protiv njega se vodi postupak u Srbiji da bi se utvrdile činjenice. Priština je ovo uradila kako bi kompenzovala naš postupak,“ kaže Spasić.

Međutim, smatra on, to je samo jedna od stvari koju Albanci u suštini žele ovim da postignu.

„Interesantno da je jedan od dvojice uhapšenih bio carinik dugi niz godina i to u periodu kada je britanska obaveštajna služba držala kosovsku carinu. To je period kad je bilo najviše korupcije i šverca na KiM. Dakle, taj uhapšeni ako je i špijunirao za nekoga, sigurno nije za nas, već za Engleze,“ veruje Spasić.

Prema njegovim riječima, čudno je da se sve ovo dešava 24 godine kasnije, što navodi na pomisao da Priština želi da ovim hapšenjem pokaže da Srbija ide dotle da vrbuje i njihove sugrađane i da ih špijunira kako bi ih destabilizovala.

Pokušaće da optuže Srbiju

„Vrlo vjerovatno pozadina ovog hapšenja sem osvete, sigurno ima veze i sa njihovom unutarpolitičkom situacijom, jer vidimo da im stvari ne idu baš od ruke za neke njihove planove kao što je ulazak u Savjet Evrope, pa iz tih razloga sada moraju da prikažu kako Srbija vrši veliki pritisak na njih – i na ovaj način,“ ocjena je Spasića.

On dodaje da ga ne bi začudilo i da dvojica uhapšenih budu i osuđena za špijunažu s obzirom da je poznato kako rade kosovski sudovi, ali i kao dokaz da Srbija vrši pritisak na njih.

Akcija Kosovske policije, kako je saopšteno u Prištini, nastavlja se pretresom imovine osumnjičenih. S druge strane, u saopštenju Bezbednosno-informativne agencije odlučno su demantovani svi pokušaji plasiranja lažnih vijesti od strane privremenih albanskih institucija na Kosovu i Metohiji da su dva lica koja su uhapšena u Uroševcu pod optužbom za izvršenje krivičnog dela špijunaže u bilo kakvom odnosu saradnje sa Agencijom.

(Sputnik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.