Očajni rezultati PISA testiranja gorki plodovi DPS-ovih reformi školstva koje su, po Milovom nalogu, sprovodili Migo Stijepović, Predrag Bošković i Damir Šehović

7

Na najnovijem PISA testiranju crnogorski đaci ostvarili su gore rezultate iz svih testiranih oblasti u odnosu na istraživanje iz 2018 na kojem takođe nisu briljirali.

Nakon što su ministarka prosvjete, državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, direktor Ispitnog centra prezentovali alarmantne podatke, DPS se dosjetio da za to optuži bivšu ministarku Vesnu Bratić koja je resorom prosvjete upravljala nepunih godinu i po dana.

Radi se o tipičnom DPS-ovskom crno-bijelom pojednostavljivanju stvari i pokušaju prebacivanja krivice na političkog oponenta koji, uzgred rečeno, nije ni imao dovoljno vremena da počisti DPS-ovu zaostavštinu iz prosvjete koja je glavni uzrok ovog obrazovnog posrnuća o kojem svjedoče rezultati PISA testiranja.

Vesna Bratić jeste smijenila DPS-SD-ove direktore škola, tj. partijske lešinare, međutim, nije imala vremena da se uhvati u koštac sa reformisano deformisanim sistemom školstva.

Obrazovne reforme, koje su u različitim periodima, sprovodili striktno partijski vojnici poput Slavoljuba Stijepovića, Predraga Boškovića i Damira Šehovića za posledicu su imale sve gore rezultate crnogorskih đaka na ovim međunarodnim testiranjima, kojih se sad, gle čuda, nevini DPS stidi.

Ovoj crnoj trojci crnogorskih prosvetitelja trebamo biti zahvalni što su naša djeca tu gdje jesu u odnosu na svoje vršnjake širom svijeta. Ne treba podsjećati javnost da je crnogorski Zavod za školstvo reforme doslovno od riječi do rijeći prepisao iz Hrvatske. Kamo sreće da su rezultati naših školaraca bribližno isti rezultatima njihovih vršnjaka iz Hrvatske.

Međutim, ako je za utjehu našim reformatorima, đaci su ostvarili bolji rezultat od vršnjaka iz Albanije, Sjeverne Makedonije i tzv. Kosova. Da smo bar Srbiju ostavili iza sebe, ovaj neuspjeh bi nam lakše pao i mogli bismo tvrditi da smo lideru u regionu.

A da je zapadnoevropski model školstva kojem težimo zapao u krizu potvrđuju rezultati koje su ostvarili đaci iz dvije najznačajnije države EU – Njemačke i Francuske.

Naime, poput crnogorskih,  i njemački učenici su ostvarili lošije rezultate nego 2018. godine. A šta tek reći za francuske učenike čiji su rezultati najgori od kada se vrši PISA testiranje.

Alarm u crnogorskom školstvu je odavno upaljen i nikako da se ugasi. Vrijeme je za kvalitativne promjene, odnosno, promjenu kursa koji je DPS započeo početkom ovog vijeka. Milo Đukanović  i njegovi prosvjetni grobari su krenuli u reformu školstva samo sa ciljem da zatru srpski kulturni uticaj u Crnoj Gori i stvaranje novocrnogorskog čovjeka koji će biti u raskoraku sa svojom prošlošću i dobrom tradicijom. U oba ta nauma DPS je doživio fijasko, međutim, njihove krive drine se moraju ispravljati što prije, kako budući rezultati ne bi bili još gori.

7 Comments
 1. Marko komentariše

  A Bratićka je Ajnštajn,koji ste vi inbecili

  1. Yoshua komentariše

   Marko, nemoj da projektuješ svoju imbecilnost na okolinu. Zadrži je za sebe.

  2. зорки komentariše

   „Imbecili“ iMbecilu. 🙂
   Za tebe su svi ajnštajn.

 2. Vuksan Lekić komentariše

  Marko, imbecil…sa m, ne sa n.
  Dakle imbecile je stvorio DPS i njegovi
  šporki ministrići….pogledaj im njušaka samo.
  A Bratićka je kolateralna šteta uz Tranju Mister Bina
  i njegovu imbecilnu Vladu

 3. Nikad vise komentariše

  Drps politika je CG vratila u Srednji vijek, u plemensku zajednicu,a cunami koji su napravili u prosveti dajuci luce i prosjecne ocjene 10 i drzavne nagrade neznalicama koje su bile najgori djaci generacije u Srednjoj skoli a sa 35 godina u roku sa prosjekom 10 i drzavnim nagradama zavrsavaju fakultete, imace posledice narednih 100 godina
  Takvi skolci i talenti za nauku ce se pozaposljavati na odgovorna mjesta, bice doktori, inzinjeri, inspektori, sudije, tuzioci, direktori…

 4. Q komentariše

  Ne lupetajte,za propast Školstva je krivo poltronsko prihvatanje svih zapadnih budalastina o osnova svega je „Bolonja“.Dok god se „naši“politicaribudu svakodnevno sastajali sa trečim sekretarima zapadnih ambasada dotle će Crna gora propadati u svemu a ne samo u školstvu.Dogledajte Demokrate ko psi pušteni sa lanca vise ne izlaze iz zapadnih ambasada a da druge ni ne spominjemo.

 5. Raskoljnikov komentariše

  Da su testirani iz crkovnih pitanja bili bi prvi. A to je i važnije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.