Obračun sa neistomišljenicima: Kazne za nepoštovanje državnih simbola do 6.000 evra

0

Crnogorski parlament će na sjednici, koja počinje danas, razmatrati izmjene i dopune Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti kojim su predviđene novčane kazne za nepoštovanje grba, zastave i himne Crne Gore.

Poslanici će na sjednici raspravljati o 25 tačaka dnevnog reda.

Poslanici će razmatrati 16 zakona koje je predložila Vlada, među kojima su o životnom parnerstvu lica istog pola, potpomognutoj oplodnji, apotekarskoj djelatnosti, medicinskim sredstvima, kozmetičkim proizvodima.

Na dnevnom redu su predloženi zakoni o turističkim organizacijama, turizmu i ugostiteljstvu, efikasnom korišćenju energije.

Poslanici će se izjasniti o Izvještaju o radu Odbora za bezbjednost i odbranu za prošlu godinu.

Crnogorski parlament će utvrditi odgovor Ustavnom sudu Crne Gore u vezi inicijativa za pokretanje postupaka za ocjenu ustavnosti nekoliko zakona.

Predložene izmjene Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti ne sadrže ranije odredbe koje su predviđale novčane kazne za neustajanje na himnu i to će biti regulisano, kako je ranije rečeno na Zakonodavnom odboru, Zakonom o javnom redu i miru.

Izmjenama Zakona predviđene su novčane kazne od hiljadu do 20 hiljada evra za pravno lice koje upotrijebi grb i zastavu u umjetničkom stvaralaštvu, nastavnom i obrazovnom radu na način kojim se narušavaju javni moral, ugled i dostojanstvo Crne Gore.

Tolika kazna, kako se navodi, predviđena je ako se na grbu ili zastavi izvrši bilo šta, ispravi, doda ili izmijeni, upotrijebe kao robni ili uslužni žig, uzorak ili model ili ako se zastava postavi tako da dodiruje tlo ili kao prostirka ili zavjesa.

Zakonskim izmjenama predviđene su i kazne ukoliko se u tekstu ili melodiji himne izvrši bilo kakva njena izmjena ili se izvede na način i u prilikama koji vrijeđaju ugled i dostojanstvo Crne Gore.

Kazne za odgovorna lica su od 300 do dvije hiljade evra, za fizička lica od 300 do dvije hiljade, a za preduzetnike od 300 do šest hiljada evra.

Zakonom se uvodi obaveza da se zastava stalno vijori na zgradama organa lokalnih samouprava i javnih ustanova, čiji je osnivač država.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.