Obračun kotorskih klanova: Kokainski rat odnio 30 žrtava

0

Krvavi rat dva kotorska klana, “kavačkog” i “škaljarskog”, u prethodne četiri godine, odnio je 30 života. Nažalost, u obračunima, koji su započeli zbog poslova oko narkotika, stradalo je i troje nedužnih građana, kojima je jedini grijeh bio taj, što su se našli na pogrešnom mjestu, u pogrešno vrijeme. Najviše ubistava u tom krvavom kolu desilo se na teritoriji Crne Gore, a zatim u Beogradu i Bosni i Hercegovini. Strahuje se da 30 žrtava u tom ratu nije konačna cifra, već da su još neke likvidacije u Crnoj Gori, ali i u zemljama regiona, posljedice sukoba dviju kriminalnih grupa iz Kotora.
Najveći broj ubijenih je bio povezan sa “škaljarskim” klanom, dok su “kavčani” prošli sa mnogo manje gubitaka.
Prema nezvaničnim podacima iz policije, u ratu dva klana u Beogradu osam osoba, u Podgorici je stradalo sedam osoba, u Kotoru pet, a u Budvi četiri.


“Kavčani” i “škaljarci” su godinama zajedno radili sve poslove, pripadali su istoj grupi, sve do 2014. godine. Međutim, nestanak oko 300 kilograma kokaina u Valensiji, iz stana Gorana Radomana sa Cetinja, pokrenuo je krvavu seriju likvidacija, čiji kraj se ne nazire. Upravo taj događaj bio je tačka razdora dojučerašnjih drugova i prijatelja iz Kotora, koji su odlučili da uđu u rat do istrebljenja.
U prijepodnevnim časovima, 15. februara 2014. godine, u Bloku pet, u Podgorici, nedaleko od vrtića, došlo je do snažne eksplozije, u kojoj je, srećom, samo stradao blindirani automobil. Meta je bio, za neupućene malo poznati, Milan Vujotić, koji je sa porodicom sjedio u obližnjem kafiću. Međutim, u policijskim evidencijama Vujotić se dovodi u vezu sa grupama koje su se bavile švercom narkotika. Za inspektore on je bio bezbjednosno interesantno lice, a prema nekim informacijama, u kumovskim vezama je sa Jovicom Vukotićem, koji je označen kao vođa “škaljarskog klana”. Vujotić je u “Plavoj knjizi” organizovanog kriminala, pominjan kao istureni član “škaljarskog klana”. Protiv Vujotića zvanično nikada nije podnijeta krivična prijava za kriminalno djelovanje, a postoji samo zvanična prijava za porodično nasilje zbog sukoba s bivšom suprugom. Istog dana, nakon ovog događaja, Vujotić je napustio teritoriju Crne Gore i do danas se nije vraćao.
Kako je počelo: Bomba u Podgorici, ubistvo u Beogradu
Istog dana, u kasnim večernjim časovima, u podzemnoj garaži na Novom Beogradu ubijen je Goran Radoman (37) sa Cetinja. U trenutku kada je Radoman parkirao blidirani “BMV” koji je vozio, ubica je sačekao da on izađe iz automobila i krene ka liftu, koji vodi do stana u potkrovlju u kojem je živio, i zapucao iz automatskog oružja. Pretpostavlja se da je na oružju bio prigušivač. Ubica je ispalio 25 metaka i žrtva nije imala nikakve šanse da preživi. Ubijeni Radoman je nekoliko mjeseci ranije, napustio Cetinje i doselio se u Beograd, a kriminalni dosije ima od ranije. Nekada je bio član klana pokojnog Dragana Dudića Frica (povezanog sa Darkom Šarićem, koji je likvidiran u Kotoru, u maju 2010.). Iz Radomanovog stana u Valensiji je i nestalo 300 kilograma kokaina.
Istražitelji su ubrzo složili kockice i utvrdili da postoji veza između bombaškog napada u Podgorici i likvidacije Radomana. Te februarske noći, zvanično je počeo najkrvaviji narko-rat na ovim prostorima, koji traje već pune četiri godine.
Prema dosadašnjim istražnim radnjama, policija je sigurna da su u ratu „kavčana” i „škaljaraca” stradali: Goran Radoman, Saša Marković, Goran i Radomir Đuričković, Ivan Lopičić, Srđan Vlahović, Goran Dučić, Goran Biskupović, Miloš Bošnjak, Dalibor Đurić, Đorđe Boreta, Dragan Zečević, Đorđe Sekulović, Radovan Matović Rakela, Ivan Nedović, Niko Roganović, Miloš Šaković, Radivoje Jovanović, Dražen Čađenović, Blažo Đurović, Davorin Baltić, Rade Rakonjac, Boško Božović, Milan Peković, Goran Lenac, Aleksandar Stanković, zvani Sale Mutavi, i Petar Damjanović. Takođe, nije isključena ni sumnja da je Božidar Cicmil, koji je likvidiran u Mostaru, takođe žrtva ovog rata, kao i Vlastimir Milošević, koji je ubijen u Beogradu.
Inspektori ispituju i da li je i Pljevljak Miloje Vojinović, koji je ubijen u bombaškom napadu u blizini Krivog mosta u Podgorici, žrtva ovog sukoba.


Ostavkom izbjegao odgovornost
Rat dva klana počeo je u mandatu tadašnjeg direktora Uprave policije Slavka Stojanovića. Više od 20 ljudi je ubijeno na teritoriji Crne Gore za četiri godine, i tek poslije najnovijeg, ujedno i posljednjeg obračuna u centru Podgorice, Stojanović se povukao sa direktorske pozicije, tako što je podnio ostavku.
MUP Srbije zatvorio granicu
Posljednji mafijaški obračuni u Crnoj Gori natjerali su MUP Srbije da zatvori granicu za ovdašnje kriminalce. Kako je saopštio prvi čovjek MUP-a Srbije Nebojša Stefanović, odlučili su da zabrane ulazak u Srbiju bezbjednosno interesantnim licima, jer se rat klanova preselio i na njihovu teritoriju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.