“Obaveza je da obezbijedimo adekvatan društveni i materijalni status prosvjeti“

0

Predsjednica SDP-a, Draginja Vuksanović Stanković kazala je da Crna Gora i svi njeni građani u ovom periodu krize svjedoče velikom požrtvovanju prosvjetnih radnika koji u otežanim uslovima pružaju maksimalne napore na obrazovanju djece.

“Ogromna zahvalnost i veliko priznanje koje ćemo im uputiti neće značiti puno ukoliko kao društvo, u periodu pred nama, ne budemo učinili sve da značajno poboljšamo status i standard naših prosvjetara. Ekonomsko socijalna kriza sa kojom ćemo biti suočeni nikako ne smije da bude razlog ili izgovor da ponovo zaboravimo na prosvjetu što je, gotovo uvijek do sada, nažalost bila redovna praksa”, kazala je Vuksanović Stanković.

Dodaje da kulturni model “koji nažalost dominira u Crnoj Gori, a koji prati takođe pogrešan ekonomsko-socijalni model, je svih ovih godina one ključne i temeljne segmente  društva, u koje spada i prosvjetni sistem, permanentno gurao na socijalne margine ugrožavajući na taj način supstancu društva i njegovu sposobnost da se bori sa izazovima modernog vremena.”

“Vjerujemo da će nam ova aktuelna teška situacija biti dobra pouka da temeljno mijenjamo ovakve pristupe, stavove i odnos prema osnovnim funkcijama koje svaka država mora da obavlja, a jedna od tih je svakako ona koju ima prosvjeta. I prosvjetari se, kao uostalom i ostali građani, gotovo svakodnevno suočavaju sa brojnim nepravdama i devijacijama sistema u kojem rade. Ipak, to ih nije spriječilo da daju svoj maksimum i pedagoški odnos prema našoj djeci koja zajedno sa svojim profesorima i roditeljima odgovaraju zadacima i u ovako izazovnom i teškom trenutku za sve nas. Zato je obaveza na svima u društvu da definitivno obezbijedimo adekvatan društveni i materijalni status prosvjeti, koji ona svojim ugledom i značajem funkcije koju obavlja definitivno zavrjeđuje. Nadam se da politika, makar oko ovog pitanja, može postići apsolutni konsenzus”, zaključila je Vuksanović Stanković.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.