O. Nikola Pejović: Riječ Filipa Vujanovića ne može ugroziti SPC u Crnoj Gori jer se njegova riječ nije slušala čak ni onda kad je bio na najvećim državničkim funkcijama

5

Otac Nikola Pejović oglasio se povodom izjave bivšeg predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića i kazao da se decenijama unazad mogla čuti neopravdana optužba od jednog dijela javnosti i bivše vlasti kako je Srpska Pravoslavna Crkva u Crnoj Gori iznad Ustava i zakona, kako ne poštuje Crnu Goru i mnoge druge klevete.

„Potpisivanjem Temeljnog ugovora između države Crne Gore i SPC je najbolji demant i odgovor na klevete i pokazatelj da naša Crkva želi i hoće da djela u skladu sa Ustavom i zakonima naše države. Međutim, protivnici Crkve su ovo doživjeli kao poraz otkrivajući do kraja svoju nečasnu namjeru da je za Srpsku Pravoslavnu Crkvu bio spremljan poseban Zakon kojim bi se ona i njeni vjernici lišili elementarnih prava na ispovijedanje vjere a njena imovina otela i na doboš stavila kao stotine državnih preduzeća po Crnoj Gori. Kada ljudi kojima su pravo i zakoni nepoznati to ne shvataju i ne žele da shvate i nije toliko važno ali kada nekada ugledni pravnik i bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović pravne argumente zamijeni jezikom mržnje i najprizemnije ideološke ostrašćenosti onda to pokazuje do kolikog ponora je spreman čovjek da propadne radi ko zna kakvog i čijeg interes“, napisao je o. Nikola na svom Facebook profilu, a prenose mediji.

Ne može, ova riječ „Filipa nejakog“ ugroziti Crkvu u Crnoj Gori, kazao je otac Nikola, niti joj nauditi jer se njegova riječ nije poštovala ni slušala čak ni onda kada je on bio na najvećim državničkim funkcijama.

„Ali ove njegove nove epizode u javnom životu Crne Gore, naročito neprimjerene i neutemeljene optužbe prema Crkvi su pokazatelj kontinuiranog političkog i ličnog kukavičluka iz koga nikada nije imao hrabrosti da izađe bivajući vječita sjenka svoga gospodara Mila Đukanovića. Izlazio je samo onda kada bi bio gurnut. Nekad pred kamerama a nekada iza kulisa. I poslednjih godina ponovo je gurnut da brani ono što se braniti ne može. Kada je prije tri godine donešen onaj bezakoni zakon o Slobodi vjeroispovijesti, kojim su se kršila minimum četiri važeća zakona u Crnoj Gori i kada je g. Vujanović stao u njegovu odbranu bilo je jasno da je pravnu struku podredio ideološko-plemensko-partijskim ciljevima. Šta reći o pravniku i legalisti koji izlazi na paljenje guma da spriječi jednu vjersku zajednicu u obavljanju Ustavom i zakonima zagarantovanog prava na vjerski obred – ustoličenje legalno i legitimno izabranog Mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija. NJegov belvederski izlet je najbolji pokazatelj kojom stramputicom su crnogorsko društvo poveli borci za „demokratsku, multikonfesionalnu, multietničku i evropsku“ Crnu Goru. Na koju se to demokratsku i evropsku državu ugledao g. Vujanović“, upitao se otac Nikola.

Dosledno nečasna i pravno neodrživa su i Vujanovićeva tumačenja Temeljnog Ugovora, podvlači otac Nikola, u kojima ga ovaj dvorski pravnik naziva ništavnim.

„Na sreću, ništavni su jedino njegovi „argumenti“. Ni jedan od tri argumenta koje je naveo nisu pravno održivi. Oni su toliko zasnovani na istini koliko i doslednost njegovog stava da „prije potpisivanja ugovora sa nekom vjerskom zajednicom neophodno je otvoriti javnu raspravu, saslušati stručnu i naučnu javnost, civilni sektor da bi se na temelju tih konsultacija napravio ugovor“. Sjeća li se neko koliko je takvih javnih rasprava pokrenuo ili na kojima je učestvovao 2012. g. kada su potpisani ugovori države Crne Gore sa Rimokatoličkom Crkvom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom tada aktuelni predsjednik Crne Gore Filip Vujanović? ……Ni ja. Žalosno je to što je g. Vujanović izabrao da ga istorija pamti, ne po državničkim uspjesima, nego po tome što je i on stao u red bogoboraca, klevetnika i otimača svetinja. Izgleda da ni čovjekovo posrtanje i pad nemaju granicu. A ono počinje onoga trenutka kada čovjek izgubi osjećaj, ne samo za pravdu i pravo, nego za obraz, čast i dostojanstvo“, zaključio je on.

5 Comments
 1. NIKO99 komentariše

  Crkva nije smjela potpisati Temeljni Ugovor sa Ustašama. Sada će se ostrašćeno baciti na progon srspkog naroda očekujući da ćutimo i budemo zahvalni što su potpisali Ugovor koji će kasnije otkazati kada se budu vratili na vlast. Naredni period u Crnoj Gori obilježiće progon svega što je srpsko i nastojaće da do sledećih parlamentarnih i predsjedničkih izbora sahrane sve što je srpsko u Crnoj Gori. Takođe su ovim potipsom odvojili Crkvu i Narod jer će sada Crkva biti pod pritiskom da bude slijepa na progon svoga naroda. Ucjenivaće Crkvu potpisanim Ugovorom. Nije Patrijarh trebao da potpisuje sa nedostojnim ljudima i narodnim neprijateljima. Sa Đavolom se ne prave Ugovori jer je cijena Duša.

 2. Filip komentariše

  Ko više sluša ove lešinari. Što se uopšte javljaju

  1. Eviva komentariše

   Ostavi se politike avetinjo u mantiji

 3. Visegrad 2021 komentariše

  ON SE NIKAD NIJE NISTA PITAO.
  ON JE OBICNI DZAMIJSKI MIS.

 4. Sokrat komentariše

  Priču o TU treba završiti jer nema te države koja bi sebe izložila osudi svjetske javnosti i međunarodnom sudu koji bi izgubila poništavajuči ugovor koji ima skoro identičan sa ostalim vjerskim zajednicama.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.