Nuhodžić: Osuđujem napade i omalovažavanje i vrijeđanje policije

0

“I pored određenih tenzija i pojedinačnih incidenata, Crna Gora je zajednički dom svih nas izgrađen na temeljima očuvanja mira i stabilnosti i multikonfesionalnog sklada. Taj sklad proizilazi iz dijaloga, uvažavanja različitih identiteta, međusobnog razumijevanja i tolerancije. Zato sam ubijeđen da, upravo ove vrijednosti koje vjekovima njegujemo, znamo da cijenimo i da ćemo sačuvati duh mira i tradiciju sloge i zajedništva. A država ima odgovornost da štiti mir u kojem ćemo, vjerujem, prevladati političke, ideološke i druge razlike”, kazao je u razgovoru za Dnevne novine, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Crna Gora je to, kako ističe, znala da uradi u svim teškim vremenima i po tome je i prepoznata.

“Vjerujem da će se i ova vjerska pitanja riješiti dijalogom, svjesni da različitosti ne trebaju da nas dijele, već da budu motiv da se približimo jedni drugima i da, kroz dijalog, rješavamo međusobna neslaganja u mišljenjima. Jer, siguran sam da svi dijelimo iste ciljeve da Crna Gora bude sigurna i bezbjedna. A država i institucije sistema će svakom građaninu, bez obzira na vjeru i naciju, garantovati sigurnost i bezbjednost. Cijenim da svako treba da ima punu slobodu da bude ili ne bude vjernik bilo koje vjere. A vjerski objekti treba da budu otvoreni za vjernike bez obzira na njihovo etničko i političko opredjeljenje”, poručio je ministar, odgovarajući na pitanja DN da prokomentariše aktuelna dešavanja i sa aspekta javog reda i mira.

Nuhodžić je uvjeren da toleranciju, multietnički i multivjerski suživot u crnogorskom društvu ništa ne može i neće
narušiti.

Na pitanje kako ocjenjuje reakciju državnih institucija na najnovija dešavanja, ministar unutrašnjih poslova odgovara da “državne institucije neće dozvoliti da se različita mišljenja, kao i bilo koje pitanje, rješava nasilnim putem, ne poštujući organe nadležne da štite javni red i mir, bezbjednost i ustavni poredak”.

“Takođe, obaveza institucija je da poštuju ljudska prava i slobode građana. Samo u atmosferi međusobnog poštovanja, povjerenja i dijaloga možemo pokazati da su interesi države i svih njenih građana iznad nacionalnih i vjerskih opredjeljenja i razlika”, naglašava Nuhodžić.

Ministar najoštrije osuđuje napade i omalovažavanje i vrijeđanje policije naglašavajući da daje punu podršku policijskim službenicima koji posao obavljaju na profesionalan i odgovoran način, u skladu sa zakonom, ne dozvoljavajući da ih pojedinci isprovociraju.

“Javna okupljanja protiču mirno. U najvećem broju, građani uvjerenja iskazuju na miran i dostojanstven način, u skladu sa građanskim i demokratskim vrijednostima, ne ugrožavajući prava i slobode drugih. Ali, imamo i slučajeva u kojima pojedinci narušavaju javni red i mir. I ovih dana smo svjedoci da se oni koji hrabro i odlučno obavljaju jedan od najzahtjevnijih poslova, koji brinu o sigurnosti svih građana i države, napadaju i pokašavaju diskreditovati objavljivanjem fotografija na društvenim mrežama. Kao ministar unutrašnjih poslova, najoštrije osuđujem ovakve napade, omalovažavanje i vrijeđanje pripadnika Uprave policije”, kaže Nuhodžić.

Puna podrška policijskim službenicima

“Još jednom, dajem punu podršku policijskim službenicima koji posao obavljaju na profesionalan i odgovoran način, u skladu sa zakonom, ne dozvoljavajući da ih pojedinci isprovociraju. Takođe, želim da pohvalim službenike Uprave policije koji su pokazali toleranciju, strpljenje i suzdržanost prilikom primjene policijskih ovlašćenja u izvršavanju policijskih poslova”, ističe ministar, poručujući kako očekuje da, u svakoj situaciji, policijski službenici posao obavljaju savjesno i u skladu sa zakonom, štiteći prava, slobode i živote svih građana.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.