Nuhodžić: MUP i policija spremni da se uhvate u koštac sa kriminalom

0

“Ostvareni rezultati daju osnova da se može konstatovati da smo odlučno i odgovorno pokazali da imamo znanja i kapaciteta i da smo spremni da se uhvatimo u koštac sa gorućim oblicima kriminala. I u narednom periodu, sprečavanje aktivnosti kriminalnih grupa u Crnoj Gori, ali i van njenih granica, biće u vrhu prioriteta“, poručio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić odgovarajući danas u Skupštini na pitanje poslanika Milorada Vuletića.

Ministar je saopštio da je, u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom, u prvih šest mjeseci ove godine procesuirano oko 100 lica, koja su označena kao organizatori ili članovi organizovanih kriminalnih grupa. Policija je izvršila 12.257 kontrola članova organizovanih kriminalnih grupa i bezbjednosno interesantnih lica i podnijela 162 krivične prijave.

U odnosu na isti period prošle godine, kako je kazao, obavljeno je 8.745 kontrola više, odnosno podnijeto je tri puta više krivičnih prijava. Pronalaskom više komada vatrenog oružja i minsko eksplozivnih sredstava, spriječeno je više od 5 likvidacija. Ministar Nuhodžić je posebno ukazao na to da je tokom ljetnje turističke sezone pojačan operativni i obavještajni rad Policije na terenu, kako bi se obezbijedio stabilan bezbjednosni ambijent za sve građane i turiste.

„Kroz zajedničke akcije sa partnerskim policijskim službama iz regiona i Evrope, u kojima su uhapšeni visokorangirani članovi organizovanih kriminalnih grupa, pokazali smo da smo odlučni da progonimo sve one koji se bave najtežim krivičnim djelima, ma gdje se skrivali po svijetu“, kazao je ministar. Postignuti su bolji rezultati i na rasvjetljavanju krivičnih djela protiv života i tijela, jer ih je rasvijetljeno preko 80 odsto. Zaplijenjeno je oko 1700 kilograma različitih vrsta opojnih droga i podnijeto 166 krivičnih prijava protiv 130 lica, a proaktivnim radom crnogorskih istražitelja, kako je ocijenio ministar, razbijene su i organizovane kriminalne grupe koje su krijumčarile migrante preko više država i, tom prilikom, procesuirano je oko 40 lica. Od prioritetnih aktivnosti, značajno je izdvojiti i procesuiranje 174 lica zbog ekonomskog i finansijskog kriminala, kojim je nastala šteta po Budžet u iznosu od oko 21 milion evra.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije nemaju namjeru da ustuknu pred kriminalnim strukturama. Još žešće ćemo se obračunati sa svima koji su počinili neko krivično djelo. Iako organizovani kriminal ima veliku moć i snagu, nema moć i snagu veću od države“, zaključio je Nuhodžić.

Takođe, podsjetio da je na jučerašnjoj sjednici Biroa za operativnu koordinaciju, zatražio da se intenziviraju aktivnosti na prikupljanju podataka o organizovanim kriminalnim grupama koje se bave krijumčarenjem narkotika, identifikaciji novih pripadnika koji su regrutovani, finansijskim transakcijama, provjeri imovine i utvrđivanju lokacija na kojima borave članovi OKG, posebno oni za kojima su raspisane crvene INTERPOL-ove potjernice.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.