NTO: Najveći broj turista se očekuje iz regiona, Njemačke, Velike Britanije i Francuske

0

Dok se približavamo početku nove turističke sezone, raduju nas najave i predviđanja očekivanog turističkog prometa. To pokazuju trenutne indikacije i rezultati ankete turističke privrede koju smo nedavno sproveli, te imamo razlog za optimizam. Prema tim podacima očekuje se da će najveći broj posjetilaca doći iz regiona, Njemačke, Velike Britanije i Francuske, a takođe primjećujemo rast interesovanja iz baltičkih zemalja, skandinavskih zemalja i Poljske, saopšteno je Gradskom portalu iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Kazali su da imaju pozitivna očekivanja da će turistička sezona biti uspješna. Preko 80% učesnika ankete smatra da su najave na nivou prošlogodišnjih ili čak bolje, te se nadaju da će nastavak sezone biti uspješan.

„Protekli period bio je izuzetno intenzivan za nas, s obzirom na to da smo imali promotivne aktivnosti u više od 25 zemalja, pri čemu je digitalni marketing igrao ključnu ulogu u dosezanju šire globalne publike. Tako su u toku aktivnosti na izradi kreativnog koncepta digitalne kampanje koja je usmjerena ka tržištima Velike Britanije, Francuske i Njemačke“, saopšteno je iz NTO.

Ističu da je cilj kampanje inspirisati različite ciljne grupe da posjete Crnu Goru, promovisati autentična iskustva koja privlače goste veće platežne moći i povećati prosječnu potrošnju po turisti.

„Naša vidljivost značajno je povećana uspješnim kampanjama s ETC-om, Amadeusom, Expediom i globalnim medijskim kućama poput BBC-a. Pored toga, aktivno smo učestvovali na brojnim sajmovima i drugim promotivnim aktivnostima, uključujući studijske posjete medija, influensera i turoperatora. U saradnji sa Udruženjem njemačkih turoperatora organizovali smo Destinacijski forum, gdje je 60 renomiranih turoperatora, novinara i turističkih agenata tokom petodnevne posjete imalo priliku da se upozna s našom ponudom, a na kraju je održana i poslovna radionica na kojoj je crnogorska turistička privreda predstavila svoju ponudu potencijalnim klijentima“, poručuju iz NTO.

 

Usklađivanje tržišta rada sa sistemom obrazovanja moguće rješenje za nedostatak radnika

Saopštili su da priprema za turističku sezonu uključuje prepoznavanje i rješavanje ključnih problema, od kojih je jedan nedostatak radne snage.

Dodaju da ovo pitanje nije jedinstveno za našu zemlju, da se mnoge države sa izraženom sezonalnošću u turizmu suočavaju sa sličnim izazovima.

„Turizam je sektor sa visokim intenzitetom rada, što znači da zahtijeva veliki broj zaposlenih u različitim oblastima. Kroz efikasno upravljanje, ulaganje u obuku radne snage i primjenu inovativnih rješenja, moguće je smanjiti rizike povezane sa ovim izazovom i obezbijediti uspješan tok turističke sezone. Resorno ministarstvo i Privredna komora Crne Gore, zajedno sa ugostiteljima i drugim predstavnicima turističke industrije, aktivno rade na pronalaženju rješenja za ovaj problem. Jedno od mogućih rješenja leži u usklađivanju tržišta rada sa obrazovnim sistemom, pojednostavljivanju procedura za zapošljavanje i poboljšanju statusa sezonskih radnika“, saopšteno je iz NTO.

Vjeruju da će nadležne institucije u narednom periodu preduzeti korake u ovom pravcu.

 

Infrastruktura ključni segment zadovoljstva turista

Iz Nacionalne turističke organizacije su istakli da je infrastruktura ključni segment turističke ponude Crne Gore koji direktno utiče na zadovoljstvo turista, omogućavajući lakši pristup destinacijama, povećavajući sigurnost i komfor posjetilaca te doprinosi ukupnom iskustvu boravka.

„Trenutno su u toku radovi na putevima, a njihovo pažljivo izvođenje je od suštinske važnosti kako bi se osiguralo da ne utiču značajno na turističku sezonu, omogućavajući gostima da maksimalno uživaju u destinaciji. S obzirom na našu misiju unapređenja imidža destinacije, Nacionalna turistička organizacija snažno podržava sve napore usmjerene ka poboljšanju infrastrukture i očekujemo da će relevantne institucije preduzeti sve potrebne korake kako bi se turistička sezona mogla odvijati nesmetano“, zaključuje se u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.