Novović: Nema govora o selektivnosti u radu SDT

0

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović rekao je da nema govora o seletivnosti u radu SDT-a i dodao da ni jedna informacija iz SKY komunikacija nije izašla u javnost dok je materijal bio u SDT.

On je to  rekao na  na skupštinskom Odboru za pravosuđe predstavljaju izvještaje o radu za prošlu godinu.  Sjednici prisustvuju vrhovni državni tužilac Milorad Marković i glavni specijalni tužilac Vladimir Novović.

– Što se tiče slučaja gdje su pomenuti Krstovići, ja tada nisam bio u tužilaštvu, niti Marković. Koliko se sjećam, to je bilo 2021. godine a na čelu specijalnog tužilaštva tada je bio Milivoje Katnić – kazao je Novoić.

On je, između ostalog,  kazao da nakon podignute optužnice, materijal se kao dokaz dostavlja sa svim ostalim dokazima koje prikupi SDT.

– Tada pravo na kopiranje tog materijala imaju okrivljeni, njihovi branioci, oštećeni i eventualno njihovi punomoćnici. Dakle svi oni dolaze i uzimaju taj materijal koji se, pretpostavljam, u Višem sudu dostavlja na način što se nareže u vidu USB memorije ili CD-a. Tek od tog momenta, ti materijali su počeli da izlaze u medijima – istakao je Novović i dodao da  ti materijali izlaze i ranije obzirom da sudovi traže da u predlogu za određivanje pritvora tužilaštvo, pa i samo SDT obrazloži osnovanu sumnju i da citira odakle ta osnovana sumnja proizilazi.

– Pa se samim tim u tom predlogu citiraju i poruke sa Sky ECC komunikacije, čak i u rješenju o zadržavanju koje prethodi tome. Nakon toga, i sud odnosno sudija za istragu u svojoj odluci takođe citira te poruke obrazlažući osnovanu sumnju u pogledu određenog krivičnog djela. To rješenje se dostavlja Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, SDT-u, Upravi policije ide jedan primjerak da ga odnese UIKS-u, poslodavcu kod kojeg je okrivljeni zaposlen – pojašnjava on.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.