“Novosti”: Đilasovi milioni zreli za istragu!

0

Umjesto jasnog odgovora zašto je Dragan Đilas tvrdio da mu je jedina veza sa Mauricijusom ljetovanje od prije dvije decenije, a dokaz o postojanju računa koje su “Novosti” objavile pokazuje suprotno, iz tabora lidera Stranke slobode i pravde čuju se nove – neistine. A otkriće da se na dva konta u inostranstvu nalazi skoro 6,4 miliona evra, kako kažu predstavnici vlasti, svojevrsni je alarm da nadležni organi pročešljaju slučaj.

Dokumentacija do koje su došle “Novosti” jasno pokazuje da je Đilas na dan 12. decembra prošle godine raspolagao sa najmanje dva računa izvan Srbije: jedan u poreskom raju Mauricijusu (5.741.025 evra) i drugi u Švajcarskoj (620.147,2 evra).

Pokušaji najbliže Đilasove saradnice Marinike Tepić i novinara Slobodana Georgijeva da na društvenoj mreži “Tviter” diskredituju saznanja “Novosti” brzo su pali u vodu. Oni su bez provjere činjenica objavili neistinu da je banka na Mauricijusu, a u kojoj lider SSP ima račune, ugašena.

Naime, prema dokumentima koje su objavile “Novosti”, banka Deutsche bank (Mauritius) LTD (podračun Deutsche securities Mauritius LTD), na čijem kontu Đilas ima oko 5,7 miliona evra postoji i dalje. Ona se nalazi na 4. spratu zgrade u Barkly Wharf East Le Caudan Waterfront u Port Luisu. 2018. ugašena je filijala te banke na Mauricijusu.

Drugi dokument, koji se odnosi na račun u Sosijete ženeral banci u Švajcarskoj Đilasovi saradnici nisu ni pokušali da demantuju. Podsjetimo, taj račun se vodi na firmu “Multikom open AG”, koju zvanično predstavlja Đilasov brat Gojko, ali su kao korisnici računa navedeni i sam Đilas i izvjesni Šmit Paskal.

Savjetnica za medije predsjednika Srbije Suzana Vasiljević kaže da nije iznenađena pisanjem našeg lista o Đilasovim računima na Mauricijusu i u Švajcarskoj, jer se iz profila koji je o lideru SSP pravio “Krik” još 2018, vidi da su njegove firme dok je bio na funkciji gradonačelnika ostvarile prihod od 80 miliiona evra:

Ako neko krije račune, to znači da je novac ili nelegalno stečen ili da je od nekoga ukraden ili nije prijavljen.

Upitana da li predsjednika Srbije pita zašto se on, kao čovek sa ogromnom podrškom, bavi čovjekom koji nema nikakvu podršku, Vasiljevićeva je rekla da bi ona više voljela da novinari Vučića ne pitaju o Đilasu:

Svaki put pred pres-konferenciju molim novinare da se u pitanjima drže teme, ali oni pitaju o Đilasu i ja ne mogu da im to zabranim. Takođe, “Tviter” je kod nas, i ne samo kod nas, postao novinska agencija i novinari se tu informišu. Političari i bivši funkcioneri tvituju upravo pred pres-konferenciju predsjednika Vučića, jer misle da će tako biti spomenuti pred ogromnim auditorijumom koji prati te konferencije.

Oglasili su se i mnogobrojni funkcioneri SNS. Potpredsjednik naprednjaka Milenko Jovanov upitao je da li je “Đilas svjesno lagao da nema račun na Mauricijusu ili je na njega, prosto, zaboravio”:

Ako je svjesno lagao, to znači da je pokušao to da prikrije. A ako je zaboravio na taj račun, onda se postavlja pitanje koliko još ima sličnih računa i para na njima, kad je tek tako zaboravio račun na kome ima skoro šest miliona evra. Istitucije države moraju da preduzmu korake iz svoje nadležnosti i da se utvrdi odakle taj novac, kako je tamo dospio i da li je tom prilikom i ko kršio zakone Srbije. Ovo zaista ne bi smjelo da ostane na nivou novinskih tekstova i analiza, već mora dobiti epilog u postupku pred institucijama.

Za poslanika Vladimira Đukanovića suština problema oko pronađenih računa na Mauricijusu nije da li je to krivično djelo ili ne:

O tome, na kraju krajeva, odlučuje tužilac, odnosno sud ako do postupka dođe. Suština je u vrhunskom nemoralu čovjeka koji pledira da vodi Srbiju, a iz Srbije izvlači novac i otvara račune i firme po inostranstvu kako bi sakrio svoje sumnjive transakcije, napisao je Đukanović na “Instagramu”.

Član Predsjedništva SNS Vladimir Orlić poručuje da su Đilas i njegovi poslušnici iz bivšeg režima na temi računa na Mauricijusu spektakularno raskrinkani kao bezočni lažovi i prevaranti:

Danima su ponavljali najobičnije laži o tome da računa navodno nema, a sada pred konkretnim dokumentima tajkun Đilas je riješio da se brani – ćutanjem. Automatski je otvoreno i pitanje kršenja zakona u cijeloj ovoj sramnoj malverzaciji od pokušaja da se zataškaju milioni evra, jer ako nema ništa sporno – ne bi bilo ni razloga da se krije. A oni su se upeli iz petnih žila da taj novac sakriju, što jasno upućuje da tu nisu čista posla. Razmjere ovog beščašća su već sada jezive, a biće da je tek počelo otkrivanje Đilasovih računa na brojnim destinacijama, zaključio je Orlić.

SPREMA KRIVIČNU PRIJAVU

Đilas je u srijedu negirao da ima firmu i račune na Mauricijusu i najavio da će podnijeti krivičnu prijavu. On je, za TV Nova, rekao da su “dokumenti koji su prikazani u medijima falsifikat” i tvrdi da su to građani ubrzo uvidjeli tako što su, kako kaže, pronašli da pomenuta banka ne postoji od jula 2018.

Đilas je najavio da će u četvrtak građanima, kako kaže, na poseban način, iznijeti mnogo dokaza:

Ovdje je napravljeno krivično djelo, jer je neko uzeo neki papir i obradio ga. Zbog toga će neko morati da ide u zatvor.

AKO je lider SSP i bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas tvrdio da nema nikakve račune u inostranstvu, pa ni na Mauricijusu, a u javnosti se pojavljuju dokazi koji pokazuju da to nije tačno, onda je važno da nadležni organi sve ispitaju, a posebno da li je država na bilo koji način bila oštećena – poručila je u srijedu potpredsednica Vlade i članica Predsjedništva SNS Zorana Mihajlović.

Nova saznanja o računima u inostranstvu, ističe, samo potvrđuju ono što su građani Srbije znali i ranije, da je za lidera opozicije poput Đilasa, glavni motiv lični interes i bogaćenje, dok, s druge strane, kritikuju nove auto-puteve i druge razvojne projekte koji treba da omoguće dobar i kvalitetan život za većinu građana Srbije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.