Novo ograničenje Gugla: Ruski film „Krim. Povratak kući“, neprikladan i uvredljiv

0

Video-platforma Jutjub ograničila je pristup dokumentarnom filmu „Krim. Povratak kući“ koji je objavljen na kanalu televizije „Rusija 24“, a prema riječima autora filma, prvog zamjenika generalnog direktora TV i radio kompanije „VGTRK“ Andreja Kondrašova, to je povezano sa predstojećom godišnjicom ujedinjenja Krima sa Rusijom.

Kada korisnik pokuša da pokrene video na Jutjubu pojavljuje se upozorenje da je „Jutjub zajednica identifikovala taj sadržaj kao neprikladan ili uvredljiv za određenu publiku“. Ukoliko korisnik potvrdi saglasnost, film se emituje.

Kako je rekao Kondrašov, kompanija „Jutjub“ prije uvođenja ograničenja nije izdala upozorenje da će blokirati video.

„Nije po pravilima IT giganata da nekoga upozoravaju ili naknadno objasne zašto su blokirali neki resurs ili nalog. Jutjub je tokom protekle godine blokirao 200 ruskih naloga bez ikakvog objašnjenja. Stoga uopšte nisam začuđen što me niko nije upozorio, obavijestio, i uopšte se ne nadam nikakvim objašnjenjima“, rekao je Kodrašov.

U ovom slučaju postoji samo jedno objašnjenje, smatra on.

„I nadam se da je tačno. Povezano je s tim što ćemo uskoro obilježavati sedmu godišnjicu ponovnog ujedinjenja Rusije sa Krimom, i na taj datum i oko njega, po pravilu, bilježi se nagli porast pregleda filma, vjerovatno zato što pojedine obrazovne ustanove, škole na časovima koriste film da objasne učenicima šta se dogodilo. Vjerovatno se nekome ne sviđa ta istina, onima koji do danas ujedinjenje Krima sa Rusijom nazivaju aneksijom“, rekao je naš sagovornik.
Dokumentarni film „Krim. Povratak kući“ prvi put je prikazan u martu 2015. godine. On uključuje i dva intervjua ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je detaljno govorio o „krimskom proljeću“.

Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Međutim, prema riječima predsjednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.