Novo istraživanje: Protiv priznanja Kosova 78 odsto ispitanih građana Srbije

Novo istraživanje: Protiv priznanja Kosova 78 odsto ispitanih građana Srbije

Za građane Srbije kosovsko pitanje i dalje je veoma emotivno, veoma bolno i vezano za riječ izdaja, tako da je priznanje nezavisnosti neprihvatljivo za njih čak 78,5 odsto, pokazalo je istraživanje Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative predstavljeno na Beogradskom bezbednosnom forumu.

Nezavisnost kao rješenje prihvatilo bi, prema tom istraživanju, samo 12,4 odsto ispitanih.

Predstavnik Centra Nikola Jović rekao je da je za 58,2 odsto građana neprihvatljiv i sporazum u kome bi Srbija priznala nezavisno Kosovo u zamjenu za Zajednicu srpskih opština i eksteritorijalnost manastira. Tu mogućnost prihvatilo bi 20,4 odsto građana.

Dogovor prema kome bi Srbija priznala nezavisnost Kosova uz zamjenu teritorija prihvata 15,8 odsto građana, a scenario po kome dobija tri opštine na sjeveru i Mitrovicu kao distrikt podržava 18,9 odsto građana Srbije.

Zamjenu četiri opšitne na severu za nezavisnost Kosova podržava 21,9 odsto.

Njih 36,4 odsto pristaje da Srbija u zamjenu za priznanje dobije četiri opštine na sjeveru, ZSO južno od Ibra i eksteritorijalnost manastira. Tu mogućnost ne podržava 44,4 odsto građana.

Ugovor koji podrazumijeva da Priština dobije stolicu u UN, ali ne i priznanje za ZSO podržava 32,6 odsto ispitanih. Taj predlog ne prihvata 47,5 odsto ispitanika.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *