Novi sukob SAD-a i Kine, pale azijske berze

0

Na ayijskim su berzama u ponedjeljak cijene dionica pale zbog rasta napetosti između Washingtona i Pekinga, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump zaprijetio Kini uvođenjem carina jer smatra da je kriva za širenje koronavirusa, prenosi portal index.hr.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu 2,2 posto.

Pritom su cijene dionica u Južnoj Koreji pale 1,7, a u Hong Kongu više od 3,5 posto, dok su u Australiji porasle oko 0,5 posto. U Japanu i Kini danas se zbog praznika ne radi.

Loše raspoloženje na burzama posljedica je oštrog pada cijena dionica na Vol Stritu u petak, nakon Trampovih prijetnji Kini uvođenjem carina jer američki predsjednik smatra da Peking nije učinio dovoljno na zaustavljanju koronavirusa prije nego što se proširio svijetom.

Prijetnja carinama podsjetila je ulagače na prošlogodišnji trgovinski rat između SAD-a i Kine.

“Ulje na vatru'”dolio je u nedjelju američki državni zvaničnik Majk Pompeo kazavši da postoje “značajni dokazi” da je koronavirus nastao u kineskom laboratoriju u Vuhanu.

Zbog toga su jutros pali i američki terminski indeksi, više od 1,5 posto, što najavljuje pad cijena dionica na Volstritu  danas poslepodne.

Tako je splasnuo entuzijazam ulagača od prethodne nedelje , kada su tržišta snažno porasla zahvaljujući najavama niza zemalja da će uskoro olabaviti restrikcije uvedene kako bi se suzbio koronavirus, što će oživjeti vladine  aktivnosti.

Napetosti između Vašingtona i Pekinga rastu u vrlo nesigurno vrijeme, kažu analitičari, s obzirom na oštar pad obije najveće svjetske ekonomije.

Kina je u prvom tromjesečju zabilježila prvi pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1992. godine, i to za 6,8 posto na godišnjem nivou, dok je američki BDP u istom razdoblju potonuo 4,8 posto, najviše od finansijske krize 2009.

U tekućem se kvartalu očekuje još veći pad američkog, ali i većine ostalih najvećih svjetskih ekonomija, s obzirom na ekonomske restrikcije u mnogim zemljama u svijetu tokom aprila

Dolar ojačao  

A na valutnim je tržištima dolar je jutros ojačao. Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 99,28 bodova, dok je u petak u ovo doba iznosio 99,08 bodova.

Pritom je index američke u odnosu na japansku valutu skliznuo sa 106,90 jena, koliko je iznosio u petak, na 106,75 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula sa 1,0980 na 1,0950 dolara.

Cijene su nafte, pak, znatno pale, nakon prošlonedeljnog snažnog rasta.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros skliznula 2,4 posto, na 25,70 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 7,5 posto, na 18,30 dolara.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.