NOVI skandal u Hrvatskoj: Zabranjen koncert Željka Samardžića u Splitu

0

Pjevač Željko Samardžić 19. avgusta neće pjevati pred splitskom publikom na Sustipanu, odlukom direktora Park šume „Marjan“ Marka Pejnovića.

– Vaš zahtjev je odbijen – stigao je kratak odgovor Javne ustanove za upravljanje Park-šumom „Marjan“ i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području grada Splita organizatorima koncerta, poslije njihovog zahtjeva za izdavanje jednokratne koncesione dozvole radi održavanja Samardžićevog koncerta na pomenutoj lokaciji.

Pejnović navodi da je odluka njegova.

– Odluka je moja. Ja sam je donio i imam na to pravo. Muzika Željka Samardžića ne odgovara Sustipanu – rekao je za Slobodnu Dalmaciju direktor Park šume „Marjan“.

Do sada su na Sustipanu koncerte održali Josipa Lisac, Urban, Božo Vrećo, The Frajle, Gibonni, Goran Bregović, Massimo Savić, Darko Rundek, Sergej Ćetković, Vlatko Stefanovski, klapa Rišpet, Crvena Jabuka…

Ali, Željko Samardžć neće biti na njihovom mjestu.

Organizatori podsjećaju da je riječ o muzičaru koji puni velike sale na cijeloj teritoriji bivše Jugoslavije, zbog čega ih je zabrana još više zatekla.

Direktor kompanije koja je htjela da organizuje koncert Domagoj Petričević navodi da je nakon zakazivanja termina, prije dvije sedmic,e potrebnu dokumentaciju za događaj poslao na adresu javne ustanove, ističući da jednodnevni najam košta 2.700 evra.

A kada je dobio negativan odgovor, zatražio je obrazloženje odluke, koju nije dobio ni poslije četiri dana čekanja.

Vijest je čuo od novinara.

– Zanima nas ko je taj koji procjenjuje šta je prikladno, a šta nije. Direktor park-šume!? Željko Samardžić je do sada nastupao u arenama u svim gradovima Hrvatske. On ih puni bez problema. S obzirom na to da balade čine 90 posto svih njegovih pjesama, i da je veoma popularan među ženskim dijelom publike, i da mu je majka Hrvatica… Ne vidimo razlog za takvu odluku. To je uvod u cenzuru, u kojoj će neko odrediti šta se može, a šta ne može slušati – izjavio je Petričević.

Dodaje da bi najbolji način da se taj isti događaj zabrani bio da se održi, a da niko ne dođe, što bi značilo da niko ne podržava tu muziku.

– A ne da se brani na ovaj način – rekao je Petričević.

Zatim je dodao:

– Spaladijum arena je zatvorena. Sportski objekti su prioritet na Gripama. Tamo su sportisti, ali i sajmovi, koji su tamo prenijeti iz Spaladijuma. Nema ni slobodnih termina… Jednostavno nema adekvatne adrese u Splitu za događaj ovakvog tipa. Nema alternativne lokacije za koncert od dvije do tri hiljade ljudi – zaključuje Petričević.

Split se na ovaj način pridružio skandaloznim odlukama Pule i Osijeka, koji su, takođe, ranije zabranili koncerte pjevača iz Srbije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.