Novi pritisak iz Haga: Prijavljuju Srbiju SB UN zbog neizručivanja radikala

2

Mehanizam u Hagu prijaviće Srbiju Svetu bezbednosti UN zbog nesaradnje u slučaju radikala Vjerice Radete i Petra Jojića, saznaju “Novosti”.

Ovaj skandalozan potez tumači se kao novi pritisak zapadnih sila na našu zemlju, a očekuje se da će predsjednik Aleksandar Vučić sjutra podrobnije govoriti o tome.

Naime, sudija Li Daćun tvrdi da je Srbija morala da izruči Jojića i Radetu. U njegovoj odluci piše da je statut Mehanizma (koji je nasledio predmete Haškog suda) iznad domaćeg zakonodavstva na koje se Srbija poziva kao prepreku za izručenje. Navodi da je nebitno to što se ističe spremnost da se radikalima sudi pred srpskim pravosuđem.

Radeta i Jojić optuženi su za nepoštovanja suda, odnosno, da su navodno zastrašivali, prijetili i nudili mito svjedocima u slučaju protiv predsjednika SRS Vojislava Šešelja.

U junu 2018. turski sudija Ajdin Sefa Akaj odlučio je da se slučaj preda Srbiji i tada je ukinuo nalog za hapšenje Jojića i Radete koji je bio na snazi od 2015. godine. Na tu odluku tužilaštvo se žalilo i ona je ukinuta. Sudiji Akaju Savet bezbjednosti nije produžio mandat u Mehanizmu, a na njegovo mesto u decembru 2018. godine je imenovan sudija Li Daćun.

(Novosti online)

2 Comments
 1. Vasoje komentariše

  Gazi genocidaš četnikkleronacistički hajvan!

  3
  7
  1. Nikola komentariše

   Ti si Hajvan,a nisi Vasoje…smesan si…bice malo morgen…mozes samo da mrzis…to najbolje radis…zato ces i dobro proci😂😂😂

   7
   2
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.